Siyasette "karpuzcu" faktörü

Türkiye 2012 yılına mutluluklarla, umutlarla değil, maalesef endişe ve gelecekteki çeşitli korku senaryolarıyla giriyor.. Tam İngiliz yazarı Charles Dickens’in “İki Şehrin Öyküsü” romanının başında, Fransız İhtilâline ilişkin gözlemindeki gibi; “Önümüzde her şey vardı. Hiçbir şey yoktu. Hep beraber doğrudan cennete veya doğrudan aksi istikamete gidiyorduk.”
Yazarın dediği gibi, her döneme benzeyen ve “ilgililerin” bu benzetmeden ders almaları gereken bir durum! Ders alsalardı hiç “tekerrür eder miydi?!” Veya gene İngiliz George Orwell’ın “1984” romanındaki gibi “Büyük Biraderin” her yeri, herkesi gözlediği “Korku İmparatorluğu” gibi bir durum! Bu imparatorluğun “1984” miladını çoktan geçtik, ama o yıldan sonra Orwell’ın tahminlerinin çoğu ülkemizde de gerçekleşti.

***


Şimdi Türkiye’yi yeni bir milat, 2014 bekliyor: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çankaya’daki görev süresinin biteceği yıl... Ve bundan sonra Türkiye siyasetinde ve devlet yönetiminde muhakkak kökten değişiklikler, iktidar mücadeleleri ve koltuk kavgaları olacak... Zarlar şimdiden atıldı bile!.. Kumar Türkiye’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kaderi üstünde oynanmakta!..
Ben bunları görecek miyim? Çok şüpheli ama galiba göremesem daha mutlu olacağım... Çünkü Atatürk’ün Cumhuriyeti avuçlarımızdan kayıp gitmekte! Sonunu görmek
istemem!..

***


Şimdi âdeta bir kesim-kesişme noktasındayız. İktidar kavgası biraz erken başladı. Başbakan’ın sağlığı koltuk kavgasını tetikledi. Çünkü bütün senaryolar Erdoğan’ın sağlığına, makamında daha ne kadar kalacağına bağlı... Kader değişmez; iktidar kimseye bâkî değil; onu sevseniz de sevmezsiniz de AKP iktidarından hoşnut olmasanız da şu bağlamda, ülke büyük badireler içinde iken Erdoğan “tek adam” olarak istikrarın başlıca unsuru. Şu sırada, bir iktidar boşluğu ve iktidar kavgası ülkenin hayrına olamaz... Bunun için de hem insan olarak hem de vatandaşlar olarak Başbakanın biran evvel sağlığına kavuşmasını dileriz. Şükürler olsun ki hastalığının habis olmadığı ve kısa sürede iyileşeceği söyleniyor... Ancak nekahet döneminin tahminlerden fazla uzaması ve bu konuda tatmin edici açıklama yapılmaması tereddütler uyandırıyor ve spekülasyonlara yol açıyor. Spekülasyonlar çok!..

***


2014’te Cumhurbaşkanı Gül’ün 7 yıllık süresi dolunca, -her şey normal giderse- ne
olacak?..
İyi haber alan Taha Akyol’a göre AKP’nin 2014 senaryosu hazır. 2014’te Tayyip Bey Cumhurbaşkanı, Bülent Ağabey geçici Başbakan; Abdullah Bey 2015’te Başbakan...
Senaryonun hedefi, Cumhuriyetin yüzüncü yılı olan 2023’e AK Parti iktidarında girmek!..
Burada istifham; oyun kâğıtlarındaki papaz veya maça beyi, Bülent Arınç!.. Onun emeli Cumhurbaşkanlığı... Şimdiden kartını oynadı; potansiyel rakibi “Erdoğan”ı kastederek “Ben kimseye bîat etmem” diyor... Yani Erdoğan’ın karşısına çıkacak!
Ben nâçizâne, Arınç’ın büyük emelleri bulunduğunu ve“sorun” olacağını 2002 yılında AKP’nin iktidara gelmesinden hemen sonra tahmin etmiş, söylemiş ve yazmıştım... Sonraki hareket ve sözleri beni haklı çıkardı... Şimdi de 2014’ten sonra yapacakları konusunda da haklı çıkacağım....

***


“Erdoğan’ın Gül’ü” nüdemokrasi icabı içimize sindirmeye çalıştık, ama arkasından, maazallah galiba “karpuzcu” gelecek!..

Yazarın Diğer Yazıları