Köşk için işbirliği çağrısı...

Köşk için işbirliği çağrısı...
ABD gazetesi WSJ'nin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu muhalefete seslendi

Köşk için işbirliği çağrısı...

Köşk seçimleri için muhalefete "işbirliği" mesajı veren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, adayın siyasi kimliği öne çıkmamış biri olması koşuluyla yeşil ışık yaktı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Köşk seçimleri için muhalefete işbirliği mesajı verdi. Kılıçdaroğlu, "Adayda uzlaşırsak Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin işbirliği olabilir" dedi. The Wall Street Journal Türkiye'ye konuşan Kılıçdaroğlu, yerel seçim beklentisinin yüzde 30'ları yakalamak olduğunu, buna ulaşamamanın nedeni olarak da "toplumun kendi ekonomisini ikidar ile özdeşleştirmesini" gösterdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin tek bir aday desteklemesine o adayın siyasi kimliği öne çıkmamış biri olması koşuluyla yeşil ışık yakan CHP lideri, genel seçimlerde daha yüksek oy alacakları beklentisini dile getirdi.

Kafamızda isimler var
"Yerel seçimlerde partiler nezdinde resmi bir destek verilmemiş olsa da muhalif seçmen partiye bakmaksızın güçlü adayda birleşti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bunu partiler bazında işbirliğine dökmeye hazır mısınız" sorusuna Kılıçdaroğlu şu cevabı verdi: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde büyük bir olasılıkla o olabilir. Zaten iki turlu bir seçim. İlk turda yüzde 51 aşılmadığı zaman ikinci turda ister istemez bu birliktelik kendiliğinden olacaktır. Bizim kafamızda da birkaç isim var. Ama takdir ederseniz şimdi deklere edecek birşey yok. İlk turda işbirliği ihtimalimizi zaman gösterecek. Önce şu noktada bizim bir uzlaşmamız lazım. Siyasi kimliği çok öne çıkmamış, bir partiye olan aidiyeti çok öne çıkmamış ama toplumun her kesimini kucaklayan, iyi eğitim almış, yabancı dil bilen dünyayı ve Türkiye dengelerini iyi bilen bir kişi üzerinde uzlaşırsak birinci turda da olabilir tabi. 

BDP'ye inanıyorum
CHP lideri, "İktidarın CHP'de, Köşk'te Erdoğan'ın olduğu bir senaryoda cumhurbaşkanının artan yetkileri de düşünülecek olursa, ülke kilitlenir mi" sorusuna da, "Herşeye karşın toplum vicdanı kabul etmez. Seçileceğini düşünmüyorum. BDP de desteklerse olur gibi görünüyor. BDP'nin böyle bir destek vereceğini sanmıyorum. BDP'yi biz de zaman zaman eleştiriyoruz ama BDP'nin de yolsuzluklar konusunda duyarlı bir parti olduğuna inanıyorum" karşılığını verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "balkon" konuşmasını da yorumlayan Kılıçdaroğlu, "Ülkenin medya kurumlarını, demokratik kurumlarını bir Başbakan ilk kez tehdit etti. O tehdide boyun eğmeyeceğiz. Bize yeni yeni eleştiriler geliyor. 'Siz tümüyle olayları yolsuzluk üzerine inşaa ettiniz'diye. Şimdi siyasal iktidarın bu kadar kapsamlı yolsuzluk yaptığı bir durumda ana muhalefet partisi olarak bizim sessiz kalmamız çok yanlış olurdu. Bu bir demokrasi ayıbı olurdu" dedi.