Son kullanma tarihi geçmiş aşılar Meclis gündeminde

Son kullanma tarihi geçmiş aşılar Meclis gündeminde
İYİ Parti STK ile ilişkiler Başkanı Dr. Tuba Vural Çokal, Sağlık Bakanlığı’nın son kullanma tarihi geçmiş 72 bin doz aşıyı 63 bin çocuğa uygulanmasının ortaya çıkması sonrası, çocuklara zararın tespiti için Meclis'e araştırma önergesi verdi.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

İlk olarak Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel'in gündeme getirdiği, Sayıştay’ın raporunda ortaya çıkan, Sağlık Bakanlığı’nın tarihi geçmiş 72 bin doz aşıyı 63 bin çocuğa uygulaması, bir kez daha Meclis gündemine taşındı.

Daha önce skandal uygulama ile ilgili Meclis’e soru önergesi veren İYİ Parti STK ile İlişkiler Başkanı ve Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, bu sefer de araştırma önergesi vererek, konunun aydınlatılmasını talep etti. Çokal ile birlikte İYİ Partili 20 milletvekilinin imzasının bulunduğu önergede, son kullanma tarihi geçen aşıların uygulandığı 63 bin çocuğun hangi illerde olduğu ve bu çocukların bir sağlık sorununun olup olmadığının tespit edilmesi talep edildi.

Araştırıma önergesiyle ayrıca, söz konusu aşıların ne zaman ve hangi yöntemle ihale edildiği ve firmalardan alınan aşıların bakanlığa giriş tarihiyle birlikte araştırılması gerektiğinin altı çizildi.

İYİ Partili Çokal’ın önergesinde ayrıca bakanlığın depolarında son kullanma tarihi geçen ilaçlarla ilgili sorumluların tespit edilerek, kamuya olan zararlarının araştırılması gerektiği de vurgulandı.

İYİ Parti'nin Meclis'e verdiği araştırma önergesi şöyle:

eg02ivyxyaicvhw.jpgeg02ivywwaatuui.jpgeg02ivzxkaaho7h.jpg

NE OLMUŞTU

Sayıştay’ın 2018 yılı denetim raporunda Sağlık Bakanlığı’nın depolarında bulunan ve son kullanma tarihi geçmiş 72 bin doz aşının 63 bin çocuğa uygulandığı tespit edilmişti.

Sağlık Bakanlığı ise Sayıştay’a yaptığı savunmada 63 bin çocuğa uygulanan son kullanma tarihi geçmiş aşıların süre kısıtı nedeniyle ATS’ye son kullanma tarihi öncesinde girilmediğini ve aşıların karekodları okutulmadan uygulandığını kabul etmişti.

İYİ Parti STK ile İlişkiler Başkanı ve Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, toplam değeri 113 milyon lira olan bir milyonun üzerinde doz aşının Sağlık Bakanlığı’nın depolarında bozulduğunun tespit edildiğinin altını çizerek, bakanlığın şeffaf olması gerektiğini söylemişti.

İlgili Haberler