Son salgının gerçek nedeni ortaya çıktı. Hastaneler ve yoğun bakımlar doldu taştı

Son salgının gerçek nedeni ortaya çıktı. Hastaneler ve yoğun bakımlar doldu taştı
Son dönemde artan salgınla ilgili açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği büyük tehlikeyi açıkladı. Açıklamada “Yaşadığımız bahar nezlesi değil, ölümcül İnfluenza ve kovid salgınıdır” ifadeleri yer aldı.

Son dönemde başta İstanbul olmak üzere çeşitli kentlerde yaşanan salgın nedeniyle hastanelerde büyük yoğunluk yaşanırken yoğun bakımlar ise dolma noktasına geldi. Uzmanlar, yeni bir salgın yaşandığını ve vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Türk Tabipleri Birliği yaptığı açıklamada söz konusu salgının bahar nezlesi olmadığını vurgulayarak ölümcül influenza ve koronavirüs salgını olduğunun altı çizildi.

MASKE-MESAFE-HİJYEN ÇAĞRISI

Bianet'te yer alan habere göre, TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Ali İhsan Ökten acil servislerin ve yoğun bakımların dolduğunu, randevuların aksadığını, bu durumun başka hastalıklar nedeniyle tedavi gereksinimi duyan insanları etkilediğini dile getirerek topluma maske-mesafe-hijyen-havalandırma önlemlerini uygulama çağrısı yaptı.

TTB Merkez Konseyi üyesi Aydın Şirin de Adıyaman’da hasta sayısının arttığını, polikliniklerin dolduğunu, özellikle işyerlerinin ve okulların ciddi bulaş ortamlarına dönüştüğünü ifade etti.

'SALGIN, TOPLUMSAL SORUN HALİNE GELDİ'

TTB Aile Hekimliği Kol Başkanı Emrah Kırımlı, pandemi döneminde de bugünküne benzer dalgalar yaşandığını fakat alınan önlemlerle bu dalgaların geri çekilebildiğini, oysa bugün önlem alınmadığı için çok daha ciddi bir durum ile karşı karşıya kalındığını belirtti.

Açıklamayı yapan Sibel Uyan, Ülkemizde bir aya yakın süredir hız kesmeden süren İnfluenza, KOVID-19, RSV başta olmak üzere Adenovirüs, Rotavirüs gibi mevsimsel virüslerin kaynaklık ettiği salgının oldukça önemli bir toplumsal sağlık sorunu haline geldiğini belirtti.

'HASTANELERE HASTALAR YIĞILMAYA BAŞLADI'

Uyan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Salgını önleyici yöntemler tercih edilmeyince; hastane polikliniklerinde hastalar yığılmaya, yoğun bakımlarda hasta yatağı bulmada zorluklar yaşanmaya başlandı.

Hastaneler dolmuş durumda, servislerde yer bulunamıyor. Randevu almak imkansız. Hastane poliklinikleri için randevu bulamayan yurttaşlarımız acillere ve aile sağlığı merkezlerine akın ediyorlar.

'KORUYUCU ÖNLEMLER HATIRLATILMALI'

Son bir aydır gördüğümüz tabloda tüm okullar hastalıktan kırılıyor, işyerlerinde çalışanlar hastalıktan kırılıyor. Okullarda sınav dönemi olması, işyerlerinde ise çalışma şartları ve patron baskısı nedeniyle yurttaşlarımız istirahat edemiyor, çalışmaya, hasta hasta çalışmaya, işe ve okula bu şartlarda gitmeye ve kendileri ile birlikte okul ve işyerlerinde ya da toplu taşıma araçlarında çevrelerinde olan kişilere de salgını yaymaya devam ediyor.

Yaşadığımız bahar nezlesi değil, ölümcül İnfluenza ve COVID salgınıdır. Yaşadığımız salgın basit bir nezle değildir. Toplum ve sağlık çalışanları salgınla ilgili sürekli bilgilendirilmeli, koruyucu önlemler hatırlatılmalı, eğitimler yapılmalıdır. Sağlık kurumlarında maske takılması zorunludur."

İlgili Haberler