17/25 Aralık için AİHM’e gidiyor

17/25 Aralık için AİHM’e gidiyor
CHP’li Ali Özgündüz, “Yolsuzluğu, şikayet hakkımın engellenmesi nedeniyle önce AYM’ye, olumsuz bir karar çıkarsa AİHM’e de taşıyacağız. 4 eski bakan, çocukları, Halkbank Genel Müdürü ve Sarraf’tan da şikayetçiyim” dedi.

17/25 Aralık için AİHM’e gidiyor

Haber: Hanife Açıkalın

Komisyonda 9 AKP’li üyenin oylarıyla Yüce Divan’a gönderilmemesi kararı verilen eski Bakanlar Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar, Zafer Çağlayan ile çocukları ve eski bakan Egemen Bağış, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ve iş adamı Rıza Sarraf hakkında şikayette bulunan CHP’li Ali Özgündüz,  “Şikayet hakkımın engellenmesi nedeniyle konuyu bireysel başvuru hakkıyla Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız, olumsuz bir karar olursa AİHM’e götüreceğiz” dedi.

Raporu görmedik
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz TBMM’de dört eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu Raporuna ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Muhalefet şerhini raporu görmeden yazdıklarını ifade eden Türmen, “AKP’li milletvekillerinin yazdığı rapor şöyle bitiyor:  ’Yeterli şüpheye dayanak bulunamamıştı’. Yeterli şüphe için fazlasından  yeterinden fazlasıyla delil vardır ortada” diye konuştu. Özgündüz de şüpheden öte delil olduğunun altını çizerek şöyle dedi:

Sabit delil var
“AKP’nin çoğunluk üyeleri, ’deliller usulsüz toplanmıştır ve suç işlendiğine ilişkin yeterli şüphe yoktur bu nedenle Yüce Divana sevk gerekmez’dediler. Ancak burada bir doğruluk var. Yeterli şüphe yok da şüpheden öte delil var zaten. Şüpheyi aşan şeyler var, sabit somut deliller var. AKP’li üyeler bu olay olmadı demiyor yani halkın gördüğü, 17 Aralık ile birlikte ortaya dökülen o pisliklerin olmadığı, ayakkabı kutularındaki dolarların olmadığı, para sayma makinalarının olmadığı, bakanın evinden milyon dolarların çıkmadığını inkar etmiyor. Vakayı kabul ediyor, ancak diyor ki siz bu suçu açığa çıkarırken usulsüz delil topladınız. Bir cinayet işlendiğini düşünün, polis aracı durduruyor, arama kararı yok, aç diyor bagajı, bagajı açıyor, ceset ortada, hayır burada polisin arama kararı yok dolayısıyla delili usulsüz elde etti, adamı da cesedi de bırakalım, gitsin demektir AKP’nin mantığı, bu olmaz.” Bir soru üzerine Özgündüz, “AKP’nin klasik taktiğidir, kuvvetle muhtemelen Meclis’in kapalı olduğu gün bu rapor görüştürülecektir diye düşünüyoruz. Şikayet hakkımın engellenmesi nedeniyle konuyu bireysel başvuru hakkıyla Anayasa Mahkemesine taşıyacağız, akabinde de oradan çıkacak karara göre de olumsuz bir karar olursa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) konuyu götürerek hak arama hürriyetim, özgürlüğüm engellediği için konuyu oraya kadar taşıyacağız” dedi. Bu arada 8 vatandaş, Anayasa Mahkemesi’ne kararla ilgili bireysel başvuruda bulundu.