"Suriye'de İransız çözüm zor"

"Suriye'de İransız çözüm zor"
Almanya-Fransa arasında İstanbul'da yapılacak Suriye konferansına İran'ın çağrılmamasını değerlendiren Emekli Büyükelçi Loğoğlu, "Suriye'de İransız çözüm zor" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Fransa-Almanya arasında 27 Ekim tarihinde İstanbul'da yapılacak Suriye konferansına İran'ın çağrılmaması ve İran'ın buna tepki göstermesi çözüm konusunda tekrar tartışmaları gündeme getirdi.

Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Suriye'de İran olmadan bir çözümün kolay olmadığını kaydetti.

İran'ın yaptığı açıklamaya tamamen katıldığını ve doğru bir görüş olarak kabul ettiğini belirten Loğoğlu, şunları söyledi: "2012 yılında CHP olarak hükümete yaptığımız teklifte Türkiye'nin önderliğinde bir uluslararası konferans toplanması, bu toplantıya BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, AB ülkelerinin, Suriye muhalefetinin temsilcileri ve bunun yanı sıra İran'ın da katılması gerektiğinin altını çizerek belirttik. İran'ın Suriye'de izlediği politikayı seversiniz, sevmezsiniz ya da eleştirebilirsiniz ama İran olmadan olmaz. Yani Türkiye ne kadar söz sahibi ise Suriye'de, İran'da o kadar söz sahibi. Türkiye ve İran, Rusya'dan da, ABD'den de, Fransa'dan da, Almanya'dan da, İngiltere'den de daha fazla söz sahibi iki ülke."

27 Ekim'deki konferansın ne gibi sonuçlar doğuracağının önceden bilinemeyeceğini dile getiren Loğoğlu, "Doğuracağı en olumlu sonuç BM Cenevre Barış Sürecine güçlü bir destek olacaktır. Keşke İran'da orada olsaydı, her bakımdan doğru olurdu. Ayrıca İran'da nükleer antlaşmadan çekilmesinden sonra ABD'nin, Avrupa ülkeleri İran ile ticari ilişkilerini sürdürmek istiyor. Bu aynı zamanda ABD'ye de bir mesaj olurdu. Ancak Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleri bir fırsatı kaçırmış oluyorlar, yanlış yapıyorlar" diye konuştu.