"Suriye'den çıkışın tek yolu İran'la anlaşmak"

"Suriye'den çıkışın tek yolu İran'la anlaşmak"
İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, "Eğer Türkiye, Suriye'de bu komşu devletler anlaşarak hareket ederse, ki artık bundan başka çözüm kalmadı gibi görünüyor, ABD ve Rusya bu ülkelerle çatışmayı göze alamaz. " dedi.

Fatih ERBOZ / YENİÇAĞ

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriye'de savaşın bittiğine, İdlib ve Fırat'ın doğusu dışında sorun kalmadığına yönelik sözlerinin ABD ile Rusya'nın anlaştığını gösterdiğini söyledi. Fırat'ın doğusunu ABD'nin, Tartus-Halep-Lazkiye bölgesini ise Rusya'nın kontrol edeceğini belirten Çelik, şöyle dedi:

"Rusya, Suriye'nin Doğu Akdeniz'e açılan noktasını, ABD ise terörist yapı kurmayı planladığı Irak tarafını kontrol etmeyi planlıyor. Türkiye burada hiçbir adım atmazsa kaybeder. O adım basit: İran, Suriye ve Irak'ın desteğini alarak Suriye'de çözüm üretmek. Türkiye, Suriye'de şu an için kaybetti ama hala bir çıkış yolu bulunuyor. Suriye rejimi ile temasa geçip, ülkenin toprak bütünlüğünü kabul ettiğimizi söylememiz gerekir. Türkiye sınırının Suriye'nin kontrolüne girmesi olumlu bir sonuç verir. İkincisi Suriye, Irak ve İran ile anlaşmak. Eğer Türkiye bunu yaparsa Suriye'deki bütün dengeler değişir. Kuzey Irak'ta sözde bir Kürt yapılanması kurmak isteyen Barzani daha önce bir referandum yaptı. Buna Türkiye, İran, Irak merkezi hükümeti sert çıktı, Suriye de bunu destekledi. Barzani referandumu hayata geçiremedi. Barzani'yi destekleyen ABD ve İsrail de bu konuda ciddi bir adım atamadı. Eğer Suriye'de bu komşu devletler anlaşarak hareket ederse - ki artık bundan başka çözüm kalmadı gibi görünüyor- ABD ve Rusya bu ülkelerle çatışmayı göze alamaz. Eğer Fırat'ın doğusundaki yapılanmayı bitirmek istiyorsak ABD ve Rusya'ya karşı başta İran olmak üzere Irak ve Suriye'yi yanımıza çekmemiz gerekiyor. Eğer burada yürütülecek diplomasi ile sonuç alırsak ki daha önce Kuzey Irak'ta örneği var bunun o zaman ne ABD, ne Rusya istediğini yapabilecektir Suriye'de. En azından bir bölücü yapılanma çıkartamayacaktır. Bunu yaptığımız takdirde ABD ve Rusya Türkiye ile ya da bu ülkelerin oluşturacağı 4'lü işbirliği ile çatışmayı göze alamaz."

Behiç Çelik, İdlib'den gelecek olan göç bir yana Türkiye'deki Suriyelilere çözüm bulunmasının da içinden geçilen süreçte ayrıca düşünülmesi gereken bir konu olduğunu ifade etti. "Elbette ki Suriyelileri tekrar ülkelerine göndermek için gerekli alt yapılar hazırlanır" diyen Çelik, "Ancak buradakileri götürmeye kalktığınız da gitmiyorum diyecek Suriyeli olmayacaktır. Bunun için kararlı bir duruşla bu sorunu çözebilirsiniz" diye konuştu.