Ata’yı kitaplardan silen MEB’e dava!

Ata’yı kitaplardan silen MEB’e dava!
Ata’yı kitaplardan silen MEB’e dava!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, MEB’in ders kitaplarından Atatürk’ü çıkarmasını Danıştay’a taşıyıp b

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, MEB’in ders kitaplarından Atatürk’ü çıkarmasını Danıştay’a taşıyıp bakanlık aleyhine dava açtı. Keskin, dilekçesinde  “Düzenlemenin ihmal veya dikkatsizlikten değil, Atatürk ilke ve inkılâpları ile hesaplaşma kastıyla kaleme alındığı ve gelecek nesillerden Atatürk’ün izlerini silmek amacına yönelik olduğu açık olduğundan,  dava açılması zorunlu olmuştur” ifadesini kullandı.


CHP’li Keskin, Atatürk ilke ve inkılaplarını ders kitaplarından çıkaran yönetmeliğin 6. maddesinin
iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin “Ders Kitaplarının Nitelikleri” başlığı altında yer alan 6. maddesinin “Eksik Düzenleme” nedeniyle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu. Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin, 12 Eylül 2012 Tarih ve 28409 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatılan dilekçede, bahsi geçen yönetmeliğin, 39. maddesi ile 31 Aralık 2009 tarihli ve 27449 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin yürürlükten kaldırıldığı ifade edildi.

Milli ve ahlaki değerler
Yayımlanan yeni Yönetmeliğin “Ders Kitaplarının Nitelikleri” başlığı altında yer alan 6. maddesi’nde “1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yer alan Türk Milli Eğitimi’nin Genel Amaçları’nda belirtilen Atatürk İnkılap ve İlkelerine ve Anayasa’da ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk Milleti’nin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasa’nın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek hükmüne, Türk Milli Eğitimi’nin Temel İlkeleri’ne uygun olarak hazırlanır...” ifadesine yer verilmediği savunulan dilekçede, şunlar kaydedildi:

Hesaplaşma kastı
“Bahsi geçen eksik düzenlemenin, iş bu dava konusu yönetmeliğin dayanağını teşkil eden 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 1. maddesi ile Türk Milli Eğitimi’nin Genel Amacı olarak öngörülmüş olduğu açıktır. Bu surette davaya konu düzenlemede yer alan eksikliğin bir ihmalin, dikkatsizliğin sonucu olmadığı, düzenlemenin bu hali ile Atatürk İlke ve İnkılapları ile hesaplaşma kastıyla kaleme alındığı ve gelecek nesillerden Atatürk’ün izlerini silmek amacına yönelik olduğu açık olduğundan bu davanın açılması zorunlu olmuştur. 12 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe giren yönetmeliğin ‘Ders Kitaplarının Nitelikleri’ başlığı altında yer alan 6. maddesinin eksik düzenleme nedeniyle davalı idarenin savunması alınıncaya ve sonrasında dava sonuçlanıncaya kadar yürütmesinin durdurulmasını ve dosya tekemmül ettiğinde iptalini arz ve talep ederim.”