Şuşa nerede? Şuşa ne zaman işgal edilmişti? Karabağ Şuşa'nın tarihçesi

Şuşa nerede? Şuşa ne zaman işgal edilmişti? Karabağ Şuşa'nın tarihçesi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ'ın kalbi Şuşa'nın işgalden kurtarıldığını açıkladı. Peki Şuşa nerede? Şuşa ne zaman işgal edilmişti.

Canlı yayında ulusa seslenen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçtiğimiz günlerde kuşatılan Şuşa'nın Ermenistan işgalinden kurtarıldığını açıkladı.

Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ'daki haklı mücadelesi devam ederken gelen haber tüm Azerbaycan'da coşku ile kutlandı.

Peki Şuşa nerede? Şuşa ne zaman işgal edilmişti?

ŞUŞA'NIN TARİHÇESİ

 Hukuken Azerbaycan'da yer alan ve Şuşa Rayonu'nun idarî merkezi olan yerleşim, 1992'de Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmiş ve günümüzde hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin yönetimi altına girmiştir.

Şehir deniz seviyesinden 1300 ila 1600 metre yükseklikte bulunur. 2015 verilerine göre şehrin nüfusu yaklaşık 4 bin kişidir.

Şuşa şehrinin güneyinde Kafkasya'nın en eski yerleşim bölgelerinden biri bulunmaktadır. 1970'lerde Şuşa Mağara'sında yapılan arkeolojik kazılarda Paleolitik Çağ'a ait taş aletler bulunmuştur.

Şuşa'nın çevresinde bulunan araziler tarih boyunca Med İmparatorluğu, Ahameniş İmparatorluğu, Ermenistan Krallığı, Albanya, Ermeni Bagratuni Krallığı, Safevîler, Karabağ meliklikleri ve Karabağ Hanlığı gibi çeşitli devlet ve otoritelerin kontrolünde bulunmuştur.

Şuşa'dan bir yerleşim yeri olarak tarihte ilk olarak Orta Çağ'da, 15. yüzyılda, bir Ermeni dini metinde bahsedldiği öne sürülmektedir. Bu metin Yerevan'ın Matenadaran müzesinde sergilenmektedir. Bu yazıt, aynı zamanda bu şehirde üretilmiş ilk yazılı eser olmuş, Ter-Manuel tarafından 1428'de yazılmıştır. Ayrıca bazı kaynaklara göre bölgede Varanda Melikliği döneminde, Şahnazeryan ailesine ait Şuşi isimle antik bir Ermeni kalesi yer aldığı da belirtilmiştir.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra gerçekleşmiş Karabağ Savaşı sırasında 8-9 Mayıs 1992 tarihlerinde meydana gelen Şuşa Muharebesi'nin sonucu Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından bölge, Rusya'nın da yardımıyla işgal edilmiş ve Şuşa kentinin nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan Azerbaycan Türkleri şehirden göç etmeye mecbur bırakılmıştır.