Sydney Teknoloji Üniversitesi Türkiye'deki yangınların acı faturasını ortaya çıkardı

Sydney Teknoloji Üniversitesi Türkiye'deki yangınların acı faturasını ortaya çıkardı
Avustralya'da bulunan Sydney Teknoloji Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Türkiye'deki orman yangınların büyük zararını ortaya çıkardı.

Hürriyet gazetesinden Muhammed Kafadar''ın haberine göre, Sydney Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Nic Surawski, Türkiye’deki son yangınlarının 15 milyon ton karbondioksit emisyonu yarattığını açıkladı. Bunun ise Türkiye’nin bir yılda azalttığı toplam emisyon miktarına eşit olduğunu belirtti.

15 MİLYON TON KARBONDİOKSİT ÜRETTİ

Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi’nin verilerine göre Türkiye’de 2021 yangın sezonunda 1 milyon 750 bin dönümlük alan yandı. Sydney Teknoloji Üniversitesi’nde kıdemli eğitmen olarak görev yapan çevre mühendisi Dr. Nic Surawski’nin hesaplamaları, bu yangınların toplamda 15 milyon ton karbondioksit (CO2) emisyonu ürettiğini ortaya koydu.

Bu miktar, TÜİK’in Nisan 2021’de BM’ye bildirdiği istatistiklerde işaret edilen kazanımların silinmesi anlamına geliyor.

EMİSYON YÜKÜ ARTTI

İki yılda bir hazırlandığı için en güncel 2019 verilerini içeren rapor, Türkiye’nin 2019’da toplam sera gazı emisyonu bir önceki seneye kıyasla yüzde 3.1 düşüşle 506.1 milyon ton CO2 eşdeğeri olduğunu gösteriyor.

Bu, önceki yıla göre emisyon miktarında yaklaşık 15.7 milyon ton düşüş kaydedildiği anlamına geliyor. Yani son yangınlarda üretilen karbon miktarı, kaydedilen tüm ilerlemeye neredeyse eşit.

Dahası, Dr. Surawski’nin dikkat çektiği üzere yangınlar CO2 dışında metan ve azot oksit gibi “daha tehlikeli” sera gazları da üretiyor. Bunlara bakıldığında son yangınlar ilave yaklaşık 5 milyon ton eşdeğeri CO2 emisyonuna daha sebep oldu.