Buğdaylar yüklenmeye başlandı. Ruslar gemileri hazırlıyor

Buğdaylar yüklenmeye başlandı. Ruslar gemileri hazırlıyor
Ruslar tahıl koridoru anlaşmasının ardından limanlarındaki gemilere buğday yüklemeye başladı. Rusya'nın Rostov-On-Don Limanı'nda, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde 22 Temmuz'da imzalanan tahıl anlaşması çerçevesinde Türkiye’ye taşınacak olan tahıllar gemilere yükleniyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan gıda krizinin çözümü Türkiye`den geldi. Her iki ülkeyle yürütülen iyi ilişkiler, atılan tarihi imzalarla son buldu. Ukrayna limanlarına sıkışmış olan 25 milyon ton tahılın sevkiyat düğümü İstanbul`da çözüldü.


İstanbul`da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalanmıştı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması`na ilişkin, "Gemilerin çıkışından güvenli bir şekilde intikaline ve varacağı limana ulaşmasına kadar tüm süreçler üzerinde mutabakat tesis edildi. Bu son derece önemli planın icrası ve denetimi İstanbul`da kurulacak merkezde yapılacak" açıklamasını yapmıştı.

DÜNYA PİYASASINA SUNULACAK TAHIL 50 MİLYON TON
Tahıl sevkiyatına ilişkin cuma günü atılan imzanın ardından süreç hızla ilerliyor. Sürecin sağlıklı yürütülmesi için İstanbul`da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi bugün açılıyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, tahıl sevkiyatının iki hafta içerisinde başlayabileceğini, her ne kadar 4 aylığına yapılsa da anlaşmanın uzatılabileceğini açıkladı.

Kalın, "Yıl sonuna kadar Rusya ve Ukrayna’dan 50 milyon tona yakın tahıl dünya piyasalarına sunulabilecek" dedi.