Takdir hakkı ve penaltı kararları

Ligimizde en çok konuşulan konuların başında hakemlerin verdiği veya vermediği penaltı kararları yer alıyor. Şimdi bu pencereden bakıldığında iş dönüp dolaşıp hakemin takdir hakkına geliyor. Bu kararlar, VAR''ın başındaki hakemleri de bağlamaktadır. Şimdilerde kolay bir penaltı çalınmasının yanı sıra penaltı, penaltı gibi olmalı sözleri ne kadar doğruysa da, uluslararası oyun kurallarının göz ardı edildiğini görmekteyiz. Uluslararası oyun kuralları 10 kusurlu hareketin ceza alanında işlenmesinin penaltıyla değerlendirileceğini bildirirken, maalesef standart kararlar çıkmıyor. Adı üstünde ceza alanı. Hakemin takdir hakkı nedir?. Bu her hakeme göre değişken olmamalı. Örneğin ceza alanında top-el-kol buluşmalarında hakemin, el mi topa, top mu ele, olayını çözüp penaltı yahut devam kararı verme, hakemin takdir hakkıdır. Saha içindeki hakemden daha çok, VAR''ın başındaki hakemler penaltı pozisyonlarını daha iyi süzer. Çünkü sahadaki hakemin yeri bazen pozisyonu değerlendirememesine sebep oluyor. Örneğin hakem, kale arkası kamerasını hiç görme olanağına sahip değilken, VAR''daki hakemler her türlü kamerayı seyretme şansına sahip. Buna rağmen yine penaltılar doğru değerlendirilmiyor. Bunları hayretle izliyoruz.

Fatih Karagümrük-Beşiktaş

Halil Umut Meler

Caner''in kaleci gibi yumrukladığı topa penaltı kararı doğruydu. Bunun dışında vücuda yapışık kollar, artık vücut oluyor. Böyle pozisyonlara itiraz ediliyor. Futbolcular artık bunları öğrenmeli. Verilmeyen kartlar vardı.

Konyaspor-Adana Demirspor

Yasin Kol

Konyasporlu Ahmet Çalık''ın vefatı nedeniyle duygusal bir ortamda geçen maç, kar yağışı altında oynandı. Hakemin yönetimi iyiydi.

Çaykur Rize-Antalyaspor

Yaşar Kemal Uğurlu

Yoğun kar yağışı nedeniyle ertelenen müsabaka ertesi gün oynandı. Antalyasporlu Fredy''nin Selim''e faulü nedeniyle VAR ile verilen penaltı kararı doğruydu. Antalyasporlu Güray''ın birinci sarı kartı yanlıştı. İkinci sarı kartı öncesi de Gökhan''a sarı verilmeliydi. Ancak Güray''ın şiddetli itirazları da yanlıştı ve sonunda kırmızı kart çıktı.

Göztepe-Sivasspor

Suat Arslanboğa

Sivasspor lehine kritik pozisyondaki penaltı kararını ancak VAR tespit edebilirdi. Hakem ve VAR iyi bir birliktelik sergiledi. Yönetimi iyiydi.

Kayserispor-Başakşehir

Volkan Bayarslan

İki takım futbolcuları da iyi niyetliydi. Hakem de onlara uydu ve iyi bir yönetim gösterdi.

Fenerbahçe-Altay

Hüseyin Göçek

Fenerbahçeli Serdar Dursun''un topa iyi vuramadığı pozisyon için VAR''dan çağrılmalıydı, penaltılıktı. Onun dışında avantajları iyi oynattı. Pelkas''ın düştüğü pozisyona VAR''dan devam kararı çıktı.

Trabzonspor-Giresunspor

Alper Ulusoy

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Verilmeyen kartlar çoğunluktaydı. VAR''la verilen penaltıyı hakem de görüyordu. Ancak işi VAR''a bıraktı. Penaltının tekrarı da ceza alanı ihlali nedeniyle doğruydu.

Alanyaspor-Hatayspor

Bahattin Şimşek

Tek taraflı bir oyun hakem için zor değildi. İki takımın maçları genellikle açık farklı skorlarla bitiyor. Hakemin yönetimi iyiydi.

Galatasaray-Kasımpaşa

Tugay Kaan Numanoğlu

Verilen kartlar doğruydu ancak verilmeyenler de vardı. Müsabakanın önemli pozisyonunda Kasımpaşa''dan Travnik''in kayarak müdahalesinde koluyla buluşan top penaltıydı. VAR devreye girmeliydi. Topun geçmemesi için kendini yere atan oyuncunun top, destek koluna gelse bile penaltıdır. Çünkü hareketin içinde kasıt vardır. Kasımpaşa''nın 3. golünde yardımcının ofsayt bayrağı, VAR''dan gol olarak döndü.

Yazarın Diğer Yazıları