Taksinin sultanlarıyla trafik güzelleşecek!

Taksinin sultanlarıyla trafik güzelleşecek!
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da 2 bin 249 kadın taksi plakasına sahip.100-150 arasında kadın ise taksi şoförlüğü yapıyor.

SÜMEYRA KIRCA/ YENİÇAĞ

İstanbul'da taksi şoförlüğü yapan kadınlar, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) tarafından düzenlenen 'Taksinin Sultanları' projesiyle bir araya geldi. İTEO Genel Müdürü Zeynep Kılıç, İstanbul'da 2 bin 249 kadının taksi plakasına sahip olduğunu, 100-150 arasında kadının ise taksi şoförlüğü yaptığını kaydetti.

“DAHA DA GÜZELLEŞECEK”

2 çocuk sahibi olan Zeynep Kılıç, çocuklarını taksicilik yaparak büyüttüğünü anlatarak, "Biz bu camiada kadınların olmasını düşünüyoruz. Bu nedenle Taksinin Sultanları projesini hayata geçirdik. Bundan sonra trafikte kadın şoförleri daha çok göreceğiz. Biz erkeklere göre daha iyi araç kullanıyoruz, hem de temiziz. Kadın şoförler arttıkça trafik daha da güzelleşecek" dedi.

“BİZE SAYGI DUYDULAR”

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) verilerine göre İstanbul'da 35 bin civarında olan taksi şoförü arasında 100-150 kadın şoför bulunuyor. Yıllardır İstanbul'da taksi şoförlüğü yapan Reyhan Soylu'ya, 'Kadından taksi şoförü olur mu?' diye sorduk, "Olur, ben 19 yıldır yapıyorum. Bugün nerede işe başlasam bana verecekleri para asgari ücret onunla nasıl geçineyim? Çocuğuma bakmak için taksi şoförü oldum, yolcularımız da meslektaşlarımız da bize saygı duydu" dedi.

“ŞİDDETE GÖZ YUMMUYORUM”

Eşinden ayrıldıktan sonra 5 yaşındaki oğluna bakabilmek için taksi şoförlüğü yaptığını anlatan Reyhan Soylu, taksiciliğin önceden mecburiyet şimdi ise meslek olduğunu söyledi. Şimdilerde polis olan oğlunu taksicilik yaparak büyüttüğünü anlatan Soylu, "Oğlum benimle gurur duyuyor" dedi. Tahammül edemediği tek şeyin kadına şiddet olduğunu belirten taksi şoförü Soylu, takside yanındaki kadına şiddet uygulayan adamlarla kavga ettiğini, canı pahasına bile olsa şiddete göz yummadığını vurguladı.

“KÖPRÜDE DOĞUM BAŞLADI”

Reyhan Soylu, unutamadığı en güzel anısını "15 Temmuz gecesi doğum yapmak üzere olan yolcuyu kayınvalidesiyle birlikte hastaneye götürmek üzere taksiye aldım. Gece darbe oluyor diye trafiği kapattılar. Sıkıştık kaldık. Kadın doğurmak üzere, ben çıktım doktor var mı diye bağırmaya başladım. Kimseyi bulamayınca, iş başa düştü, doğuma köprüde başladık. Bir kız bebek dünyaya geldi. Bebeğe benim adımı verdiler” şeklinde anlattı.

"ŞİKAYETİ ÇOK OLANI MEN EDECEĞİZ"

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası olarak, yeni bir telefon uygulaması hayata geçireceklerini ve bu sayede yolcuların şoförlere puan vereceklerini anlatan Zeynep Kılıç, "Yakın bir zamanda tanıtacağımız uygulamada, yolcular şoförlere puan verecek. Bazı davranışların telafisi yok; taciz gibi. Burada direk meslekten men edilir. Ancak başka konulardaki şikayetler, şikayet sıklığına göre değerlendirilecek ve aynı hata çok sık yapılmışsa, İTEO olarak meslekten men edeceğiz" dedi.

"BİZ DENETLEYECEĞİZ"

Turistlere kötü davranan taksici vakalarında tüm sorumluluğun İTEO'ya yüklenildiğine dikkat çeken Zeynep Kılıç, İTEO olarak taksilere denetim yapma yetkisi istediklerini vurguladı. "Taksilerin denetim yetkisi bizde değil, emniyetten ve valilikten bunu ısrarla istiyoruz ama bu yetkiyi bize vermiyorlar" diyen Zeynep Kılıç, "En ufak sorunda sorumluluk bize yükleniyor. Yetkinin olmadığı yerde sorumluluk da olmaz" dedi. Şoförlerin, yolcu ve yol seçme lüksü olmadığını vurgulayan Kılıç, "Trafik olan yere girmem, kısa mesafeye gitmem diyen taksi şoförü olamaz. Böyle durumlarda yolcular taksi plakalarını alıp odalara şikayet etsin" dedi.

krc-3179.JPGimg-20200221-wa0037.jpgkrc-3250.JPG