Tampon bölgede Türkiye devre dışı

Tampon bölgede Türkiye devre dışı
Washington yönetimi, Türkiye ile Suriyeli Kürtler arasında olası bir çatışmayı engellemek için Batılı ülkelerden bir koalisyon oluşturmayı planlıyor, söz konusu tampon bölgeyi de bu koalisyonun korumasını istiyor.

Wall Street Journal'ın üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD, tampon bölgenin müttefikleri Fransa, İngiltere ve Avustralya tarafından kurulmasını planlıyor.

Washington'ın kendi askerlerini çekip bu ülkelerin bölgeye yerleşmesi karşılığında askeri yardım önerdiği belirtiliyor. ABD'nin bu ülkelere teklif yaptığı, ancak henüz bir yanıt almadığı ifade ediliyor. Haberde, "ABD yönetimi hem Türkiye'nin Suriye'deki ayrılıkçı Kürtlere dair endişelerini gidermek, hem de Türk güçlerini, IŞİD'le mücadele eden ABD destekli Suriyeli Kürtlerden uzak tutmak amacıyla, aralarında İngiltere, Fransa ve Avustralya'nın da bulunduğu müttefiklerini Suriye'nin kuzeyinde sorumluluk almaya ikna etmeyi umuyor. Kendi güvenli bölgesini kurmak isteyen Türkiye ise bu fikre karşı çıktı" denildi.

Gazete, ABD planının ayrıntılarını da yazdı. Buna göre ABD, Türkiye-Suriye sınırında 32 kilometre (20 mil) derinliğinde, Fırat Nehri'nin doğu kıyısından Suriye-Irak sınırına uzanan bölgede Demokratik Suriye Güçleri ile birlikte sağladığı denetimi bir koalisyon gücüne bırakmayı planlıyor. Kendi askerlerini çekecek olan Washington'ın, buraya yerleşecek Batılı güçlere istihbarat, gözetim ve keşif desteği vermeyi önerdiği belirtiliyor. ABD'nin komşu Irak'ta, ihtiyaç duyulması halinde yeniden Suriye'ye geçecek bir "hızlı reaksiyon gücü" bulundurma sözü verdiği de söyleniyor. Gazetenin konuştuğu Avrupalı bir yetkili bu girişimi doğrularken, görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Haberde, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bu ülkelerden mevkidaşlarını ağırlayacağına dikkat çekildi. ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da Brüksel'de görüştüğü bir dizi Avrupalı lideri plana ikna etmeye çalıştı. Yetkililer ABD'nin "Tampon bölge kurulmazsa 3.5 milyon sığınmacı Avrupa'ya kaçabilir" argümanını kullandığını söyledi. Haberde, Suriyeli Kürt lider İlham Ahmed'in de plana destek verdiği belirtildi.

İlgili Haberler