Tanrının kullarıyla rekabeti

Hıristiyanlığın yeryüzüne çıkmaya başladığında, vatandaşlarının kendilerinden kopup görmedikleri, tanımadıkları Tanrı diye birinin peşinden gitmeleri, ona daha çok saygı ve bağlılık göstermeleri Roma krallarının hem canını sıkmış hem de kıskanmalarına neden olmuştur. Hıristiyanlığı yasaklamaları ve inananları idam etmeleri de bir işe yaramamış Hıristiyanlar gizlice yer altında ibadethaneler yaparak inanmaya ve ibadetlerine devam etmişlerdir. Roma kralları yakaladıkları Hıristiyanlara işkence yaparak Tanrının saklandığı yeri öğrenmeye çalışmışsalar da Tanrının yerini bir türlü öğrenememişlerdir. En ağır işkenceye rağmen binlerce inançlı Hıristiyan’ın Tanrının yerini söylememeleri kralları çok etkilemiş ve böyle bir bağlılığı kendilerinin kuramaması Tanrıyı kıskanmalarına neden olmuştur. Roma kralları Hıristiyanlara madem Tanrının saklandığı yeri söylemiyorsunuz o halde kendisine mesajımı iletin, ortaya çıksın onunla savaşalım yenilen diğerine biat etsin teklifini yapmıştır. Ancak Tanrı ne ortaya çıkmış ne de savaşma teklifini kabul etmiştir. Krallar çaresiz, o tarihte komik de gelse göremediği ama faaliyetlerinden rahatsız olduğu Tanrıya inanarak vatandaşlarına katılmışlardır. İki bin yıl öncesinin salt mantığı ile gözükmeyen bir güce tapmaya ikna olmak, özellikle krallar için zor olsa da ülke bütünlüğünü korumayı başarmışlar ve ciddi bir sıkıntıdan kurtulmuşlardır.
M.S. 33 yılından bu tarafa Roma’da farklı statü ve seviyede 265 Papa göreve gelmiştir.
11 Şubat 2013 tarihinde 265. Papa, Alman kökenli 16. Benoit nadiren rastlanan bir tavırla ilerleyen yaşını ve sağlığını gerekçe göstererek istifa etmiştir. Papalar geleneksel olarak ömür boyu seçilir. Vatikan, İtalya’nın başkenti Roma’nın içinde 900 nüfuslu ve 4400 metre kare(4.4 dönüm)yüzölçümü ile dünyanın en küçük devletine, İtalya diktatörü Benito Mussolini 11 Şubat 1929 yılında bağımsızlığını vermiştir. Mussolini’nin bu davranışının nedeni bugün bir milyarı bulan Katoliklerin ruhani liderliği ve merkezinin kendi kontrolü altında bulunmasını İtalya’nın çıkarına uygun görmesindendir. Papa 16. Benoit’nın istifası için 11 Şubatı seçmesi Batı’da dedikodulara neden olmuştur. Avrupalı devlet ve hükümet başkanları Papa’nın istifasını ilginç bir şekilde alkışlamışlardır. Papalar hem siyasi hem de ruhani lider olmaları nedeniyle diğer dini ve politik liderlerden ayrılırlar. Ama genelde daha çok dini faaliyetleriyle değerlendirilir ve beklenti de o yöndedir. Papa 16. Benoit, 2005’te seçildiğinde ilk işi dinlerarası diyalog ofisini kapatmak olmuştur. Papa aktif bir görev süresi yerine içe dönük bir görev anlayışı sergilemiştir. Katoliklik ve Papalık eski çağlarda olduğu gibi halkları kendilerine bağlayamamaktadır. Halkın zayıflayan dinî anlayışını güçlendirecek ve kiliseye bağlayacak bir mucize gerçekleşmemiştir. Tanrının mucizelerini beklerken, kulları kendi mucizelerini yaratmaya devam etmiştir. Sesten hızlı uçaklar, televizyon, bilgisayar, internet ve benzerlerini yaratan bilim adamları Katoliklikten daha fazla mucize göstermiş ve kilise, kullarının gerisinde kalmıştır.
Özgür kadınların evlilik dışı davranışları, eşcinsel evlilikler, boşanmalar ve Papalık içindeki skandallar, Papalığın başarısız olduğu alanlardır. Ayrıca inançlı insanların azalması dolayısıyla kiliselerin daha az ziyaret edilmesi, kilise ölçüsünde toplumsal ahlakın bozulması ve özellikle de 21.Yüzyılın en büyük insani dramı olarak görülen eşcinsel evliliklerin önlenememesi, nüfusun gittikçe düşmesi ve uyuşturucu kullanımının artması gibi nedenler, din adamlarını rahatsız etmekte ve başarısız olduğu kanaati hakim olmaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları