Tarihçi Nihal Atsız ölüm yıl dönümünde anıldı

Tarihçi Nihal Atsız ölüm yıl dönümünde anıldı
İYİ Parti Üsküdar Gençlik Kolları, tarihçi, düşünür Hüseyin Nihal Atsız'ı ölümünün 44. yıl dönümününde Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde andı.

Sümeyra Kırca / İSTANBUL

Törende, Nihal Atsız'la ilgili çocukluk anılarını anlatan Ümit Gönültaş şöyle konuştu: "Küçüklüğüm onun bahçesinde geçti. Size kısaca ondan bahsetmek istiyorum. Benim Nihal Amcamdı, bize her hafta çarşamba günleri Tarkan romanları getirirdi. 4-5 yaşlarında bizim gibi çocuklara okuma yazma bilmeden bize Tarkan romanları getirerek Türkçülüğü aşılardı. Nihal Atsız'ın en çok sevdiği yemek etli patatesti, çocukları çok severdi bize badem şekeri verirdi. çok şakacıydı, hoş sohbet ve çok çekirdek yiyen biriydi."

Nihal Atsız'ın öz yeğeni Kürşad Börteçene ise Atsız'ın "Türkçü siyaset yapmak" sözünü ele elarak, "Burada bir yanlış anlaşılma var. Türkçü siyaset yapar, siyaseti yaparken amaç Türk milletine ve Türk devletine hizmet etmektir. Aksi halde elin devşirmesi gelir milletin canına okur" dedi.

POLİS ATSIZ'IN TAVANINDA HİTLER'İ ARADI

Atsız'ın son derece mizahi bir yapısı olduğunu anlatan Kürşad Börteçene, Atsız'la ilgili bir anıyı şöyle anlattı: "Hitlerin ölümünden iki yıl sonra, Atsız hakkında dedikodular çıkıyor, 'Bu Hitlerci, Nazici' diye konuşuyorlar. O da oğluna, 'Yağmur ben Hitler'i tavan arasında saklıyorum biliyor musun?' diye şaka yapıyor. Yağmur'da dışarı çıkıyor ve arkadaşlarına söylüyor, 'Babam Hitleri tavan arasında saklıyormuş' diye, ertesi gün evi polis basıyor tavan arasında Hitler'i arıyor. O günkü ülkenin komedisi de aslında bugünkünden pek farklı değil!"

1940 yıllarında kafatası ölçümleriyle soy belirlemenin bilimsel bir araştırma olup olmadığının tartışıldığı bir dönemde, Nihal Atsız'ın bu tartışmalara çok kızdığını aktaran Kürşad Börteçene, "Atsız, 'Bebek doğduğunda sırtüstü yatırırsınız sürekli, bu yüzden düz olur, soy belirlemede hiçbir etkisi yoktur' der. Bu yüzden bu tarz araştırmaları dava arkadaşı Reha Oğuz Türkkan ile mizaha alıyorlar. Atsız arkadaşı Reha Oğuz'a 'Senin kafan brakisefal, sen Türksün, ben brekisefal değilim Türk değilim, ne yapsak intihar mı etsek' diye mizah yaparlardı" diye konuştu.

Törene, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, İYİ Parti Üsküdar İlçe Başkanı Hasan Ofluoğlu, İYİ Parti İstanbul Gençlik Kolları İl Başkanı Burak Çakıroğlu, İYİ Parti Muş İl Başkanı Ramazan Aşık, Siirt İl Başkanı Ziya Yoldaş, Nihal Atsız'ın yeğeni Kürşad Börteçene, İYİ Partili Emine Küçükali, Sultan Neslihan Seven, Serhat Tabanca, Murat Karaman ve Ali Sukas katıldı.