İİT: Suriye’ye askeri müdahaleye karşıyız

İİT: Suriye’ye askeri müdahaleye karşıyız
İİT: Suriye’ye askeri müdahaleye karşıyız

Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya gelen İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğl

Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya gelen İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasını savundu

 

Umut Cenevre’de...

 

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye’deki durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini ve bu şiddetin durması için Cenevre’de yapılması planlanan Uluslararası Suriye Konferansı’nda çözüme ulaşmaya mecbur olduklarını söyledi. İhsanoğlu, Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile buluştu.

 

“Çözümsüzlük, savaşı büyütür”

 

Moskova’da resmi temaslarının ardından açıklamada bulunan İhsanoğlu, Suriye probleminin çözümünde Cenevre-2 Konferansı’nın ötesinde bir formül düşünmenin zor olduğunu vurgulayarak, çözümsüzlük durumunda ülkedeki savaşın devam edeceğini ve daha çok kayıp ve tahribat yaşanacağını, istikrarsızlık dalgalarının büyüyeceğini kaydetti.

 

“Bağımsızlık korunmalı”

 

İhsanoğlu, “Suriye’ye askeri müdahaleye karşıyız. Biz Suriye’nin bağımsızlığının, toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasını savunuyoruz” dedi. Lavrov’la uzun bir görüşme yaptıklarını ve birçok konuya değinildiğini aktaran İhsanoğlu, Suriye , Rusya - İİT ilişkileri, ekonomik işbirliği ve teknolojik gelişmeleri ele aldıklarını vurguladı.

 

Mezhep çatışması kaygısı

 

Suriye konusunu da detaylı görüşme fırsatı bulduklarını kaydeden İhsanoğlu, “Kusayr’daki olaylar çok üzücüdür. Genel olarak değil ancak Kusayr’daki gibi mevzi çatışmalarda mezhep bazında karşı durma yaşanmaktadır. Halbuki, savaşın başlarında bu mezhebi çatışma söz konusu değildi. Çatışmanın mezhebi karakter almasına şiddetle karşıyız” dedi.