Başbakanlık koltuğu için 4 emanetçi

Başbakanlık koltuğu için 4 emanetçi
AKP Genel Başkan Yardımcısı M.Ali Şahin, Erdoğan’ın Köşk’e adaylığı kesinleşirse yerine halen Başbakan Yardımcılığı görevini yapan 4 isimden herhangi birinin geleceğini televizyonda açıkladı!

Başbakanlık koltuğu için 4 emanetçi

Adayımız belli değil...
Erdoğan’ın Köşk adaylığının kesinleşmediğini vurgulayan ve “Böyle bir noktaya gelmişsek istişareye ne gerek var! Vekillerle yaptık. Cumhurbaşkanlığı adaylığını görüşürken partimizin geleceğini de ihmal etmemeliyiz” diyen Şahin, beklenti ve talebi olmadığını da açıkladı. 

Çankaya kadar önemli
İşte Şahin’in mesajları: Başbakanımız, aday olursa ve seçilirse başbakanlığı bırakacak. Bu durumda Başbakan Yardımcısı arkadaşlardan birinin seçime ya da kongreye kadar görev yapması mümkündür. Bu konu da cumhurbaşkanlığı kadar önemli diye düşünüyorum.

Gül’e de mesaj verdi...
Doğrusu beklemiyordum ama olumsuz sonuç da çıkarmıyorum. Gereksiz spekülasyonlara son verme amacıyla bu açıklamayı yaptığını düşünüyorum. Yakinen tanıdığım, tanıdığıma inandığım cumhurbaşkanımız, istişareler sonucu ortaya çıkacak sonuca göre hareket eder. 

 

“Yardımcılardan birisi Başbakan yapılır” 
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Erdoğan’ın Köşk’e çıkması durumunda 2015 genel seçimlerine kadar Arınç, Babacan, Atalay veya İşler’in yerine gelebileceğini söyledi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması halinde yerine gelecek isimlerde sıkıntı yaşanmayacağını söyledi. Şahin, NTV’ye yaptığı açıklamada, “Başbakan Köşk’e çıkarsa, başbakan yardımcısı arkadaşlarımızdan birinin seçimlere kadar başbakanlık yapması mümkündür” diyerek, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay veya Emrullah İşler’i işaret etti. AKP’nin cumhurbaşkanı adayının henüz belli olmadığını vurgulayan Şahin, şunları söyledi: “Başbakanımızın, cumhurbaşkanı adayı olacağı sonucuna varırsak, partinin genel başkanı kim olacaktır, seçimlere kadar Başbakan kim olacaktır, kongrede genel başkanlığa kim gelecektir ve 2015 seçimlerinde kimin genel başkanlığında AKP seçimlere girecektir; bunların da değerlendirilmesi ve isabetli kararların verilmesi gerekiyor.” 

Eşbaşkanlığa karşıyım
Şahin, “Başbakan Köşk’e çıkarsa, başbakan yardımcısı arkadaşlarımızdan birinin seçimlere kadar başbakanlık yapması mümkündür. Bu konunun da Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli olduğunu düşünüyorum; ancak bu konuda Arınç, ‘Başbakanımız, Cumhurbaşkanı adayı olursa ilk turda seçileceğine inanıyorum. Gönlümüzden geçen de Cumhurbaşkanımız Gül’ün partinin başına geçmesi ve başbakanlık görevini yürütmesidir’ demişti. O hissiyata katıldığımı ifade etmiştim, hala o düşüncedeyim. Başbakan ve AKP Genel Başkanı’nın iki ayrı isim olmasına hukuken mani bir hal yok. Bir siyasi parti, eşbaşkanlık uygulaması yapıyor, biliyorsunuz ve biz de bir yasal düzenleme ile eşbaşkanlık imkanını getirdik. Bizim partimizde bunu uygulanır mı, şeklinde bir gündemi biz henüz oluşturmadık. Doğrusu ben bu uygulamaya biraz mesafeliyim, birtakım sakıncaları olur diye düşünüyorum” dedi.

Başkanlık sistemi
Şahin, Türkiye’de ilk kez cumhurbaşkanının halkın oyuyla seçileceğini hatırlatarak, “Bu, bir noktada Türkiye’nin artık Başkanlık Sistemi’ne adım attığını ifade eder. Önümüzdeki süreçte, hatta en kısa zamanda bu konuyu tartışmalıyız. Artık cumhurbaşkanını halkın seçtiği bir ülkede mutlaka ya başkanlık ya yarı başkanlık ya da partili başkanlık sistemine Türkiye geçmek durumundadır. Şu anda parlamentodan böyle bir düzenlemenin geçmesi mümkün görünmüyor. Dolayısıyla 2015 seçimlerine doğru giderken biz AKP olarak, yeni bir Anayasa ve bunun içinde başkanlık sistemini halkımıza sunmak durumundayız. Biz parlamentoda Anayasayı değiştirebilecek bir sayıda bulunursak, Anayasayı değiştirip şöyle bir Başkanlık Sistemi’ne geçmeyi arzu ediyoruz diyeceğiz” ifadelerini kullandı.