ABD ve İngiltere’de de eylem

ABD ve İngiltere’de de eylem
ABD ve İngiltere’de de eylem

Gezi protestolarına destek için Beyaz Saray önünde ve İngilizlerin ünlü meydanı Trafalgar’da da gösteriler yapıldı. Hüküme

Gezi protestolarına destek için Beyaz Saray önünde ve İngilizlerin ünlü meydanı Trafalgar’da da gösteriler yapıldı. Hükümetin tavrına eleştiri yağarken, Taksim’i yakından izleyen dış basında da sert yorumlar yer aldı.

 

Beyaz Saray önünde “çapulcu” eylemi

 

Taksim Gezi Parkı’ndaki olaylar ABD’nin başkenti Washington ve New York’ta protesto edildi. Taksim Meydanı’ndaki göstericilere destek vermek isteyen başkent Washington ve çevresinden gelen bir grup Amerikalı Türk, Beyaz Saray önünde toplandı. Ellerinde Türk bayrakları ve pankartlar taşıyan grup, zaman zaman slogan attı, marşlar söyledi. Alana, olaylarda sembol haline gelen “Kırmızı elbiseli kız” fotoğrafının bez baskısının da getirildiği gösteriye katılanlar toplu fotoğraf çektirdi. Manhattan’da ise sosyal medya üzerinden örgütlenen taraftar grupları ve göstericiler, Wall Street eylemlerine de ev sahipliği yapan Zuccotti Park’ta bir araya geldi. Yaklaşık 4 saat boyunca gösteri yapan grup, daha sonra New York polisinin gözetiminde Union Square Meydanı’na yürüdü. Yol boyunca slogan atan ve bildiri dağıtan grup, meydanda eylemlerine son verdi. Göstericilere çeşitli ülke vatandaşlarının da destek vermesi dikkati çekti. Eyleme katılan bir Yunan asıllı Amerikalının, yanında getirdiği Yunanistan bayrağını sallayarak göstericilere destek vermesi, bazı protestocuların tepkisini çekti.

 

Trafalgar Meydanı’ndan protestoculara destek

 

İngiltere’nin başkenti Londra’nın Trafalgar Meydanı’nda toplanan yüzlerce Türk, Gezi Parkı protestolarına destek verdi. Taksim Gezi Parkı protestoları 13. gününe girerken İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan Türkler protestolara desteğini sürdürdü. Trafalgar Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi hükümet aleyhine sloganlar atarak Londra’daki Başbakanlık Binası’nın bulunduğu Downing Street’e yürüdü. Taksim Gezi Parkı’ndaki eyleme destek için Londra’da iki farklı noktada protesto gösterisi düzenlendi. İlk eylem Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği önünde yapıldı. Gösteriye Türkiye Gençlik Birliği (TGB), İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD) ve Genç Türkler Derneği katıldı. Grup hükümet aleyhinde slogan atarak, Gezi parkı eylemine destek açıklaması yaptı. İktidar aleyhine slogan Diğer eylem ise, İngiltere Alevi Dernekleri Federasyonu tarafından Trafalgar Meydanı’nda düzenledi. Farklı sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği eyleme yüzlerce kişi katıldı. Meydanda toplanan grup, hükümet aleyhine sloganlar atarak, Londra’daki Başbakanlık Binası’nın bulunduğu Downing Street’e yürüdü. Polisin müdahale etmediği grup, taşıdıkları pankartlarla Gezi Parkı eylemcilerine desteklerini belirtti.