Tıntınlıklar hiçbir zaman unutulmuyor

Bazı hatalar hafızalara kazınıp, kalıyor. Kayda geçirilerek saklanıyorlar bile diyebiliriz. Ekranlardan bahsettiğimi anlamışsınızdır. Biraz zorlanınca aklıma ilk önce gelen isim Müge Anlı. Pakistan'ın en önemli kişilikleri Benazir Butto ve Zülfikâr Ali Butto'yu hiç tanımamış. Hatta "Benazir Butto da kim?" diye sorarak cehaletini artırdı. Bununla da yetinmeyerek ne biçim isim o? Japon adı gibi diye devam etti. Bereket stüdyodaki Prof. Dr. Arif Verimli müdahale etti ve tıntın sunucuyu bilgilendirdi. Anlaşılan Müge'nin hayatı sadece kriminal olaylarla dolu. Genel kültürle ilgisi yok.

...

Gerçekten sinirlendiğim arızaların başında "alt yazılar" yer almakta. Örneğin "Ayrılık Var Çıkan Falda" söylenirken bestekâr olarak Gündoğdu Turan sayılıyorsa üzüntü duyuyorum. Şüphe ediyor "Duran" değil miydi diye kendimi sorgulamaya kalkıyorum. Bu konuda yıllar önceden kalma bir başka anım var. Kanal 7'de TSM programı yapan bir solist, canlı yayında sazlarla kapıştı. Fehmi Tokay'ın bestesini "Ona ait değil" diyecek kadar hırçınlaştı.

Bir alt yazı saçmalığını CNNTÜRK'ten vereceğim. Alttan kuşak geçiliyor; "... kırsalında PKK'ya ... 8 hedef imha edildi". Ait kelimesi yok. Düzeltirler diye bekliyorsunuz, ertesi gün oluyor. Bu arızaları denetleyecek birini görevlendirmek çok mu zor?

...

Kayda aldığım bir konu da "Kim Milyoner Olmak İster"den. Çocuklar Duymasın'ın Fısfıs İsmail'i -Süleyman Yağcı- yarışmacıydı. Soru ise "Leğen kemiği lakaplı şarkıcı kim" şeklindeydi. Elvis Presley'e pelvis -kemiğin adı- dendiğini garibimin bilmemesi normal. Onun da aklına şıklar arasındaki Shakira geldi. Son anda söylemekten vaz geçti. Cevabı seyirciye bıraktı. Kadın iyi kıvırıyor ya Sharika'yı işaretleyenler çoğunluğu aldı. Böylece Fısfıs, 30 bin yerine 15 bin lira alıp gitti.

Reklam üçkağıtları

Türkiye Ligi ya da İngiltere Premier Ligi sonuçları yazılıyor. İç spiker "Tekzip metni okur gibi" hızla geçiyor. Toplamı 20 saniye. Amaç belli; "Çatı Sistemleri reklamı yapıp para kazanmak". Bir de TV-8'in izleyiciyi çıldırtan uygulaması var; "reklam-tanıtım-reklam-tanıtım-reklam-". Bunu en sık uyguladıkları yayın O Ses Türkiye. Zamanlaması müthiş. "Yarışmacı kimi seçti?" merakına kapılanlar kanal değiştiremiyor. Sonra da beni arayıp şikayet ediyorlar; "RTÜK niye müdahale etmiyor?".

İTÜ damga vurdu

Madem sözünü ettim TV-8'deki yarışma ile devam edeyim. Güftesi Sabahattin Ali'ye ait olan besteyi Şerafettin Çaylı'dan dinliyorum. Gönül Yazar'ı anımsıyorum. Sebebi basit. Yazar bu şarkıyı Büyük Maksim'de söylerken "Aldırma Gönül" nakaratından sonra durdu. "Ben aldırmadım doğurdum. Aldıran başkası" deyiverdi. Hem merhum Erol Simavi'ye hem de bir başka ünlü şarkıcıya gönderme yaptı.

...

Yarışanlara bakıyorum, çoğu İTÜ Konservatuvarı'ndan. İTÜ Vakfı'nın başkanı dostum Şaban Ali Yaşaroğlu'nu uzun süredir aramadığımı fark ettim. Öğretim üyesi kardeşlerim Doç. Dr. Ömer Ay ile Ali Yayla'yı da hatırladım. Hepsine sevgilerimi yolluyorum. herhalde öğrencilerinin başarısı ile gurur duyuyorlardır.

Yeni kulvar

Demirbaş haline gelen Adnan'ın yakıştırmasıyla "Leyla Hanım Teyze" Kısmetse Olur Evi'nden gönderildi. Yarım asırlık yaşına aldırmadan gençler arasında koca arayan hanıma öneride bulunacağım. Bundan sonra şansını herhangi bir evlendirme programında deneyebilir. Seda Sayan'dan Zuhal Topal'a kadar müsait. Bulacağı damat adayı yaşına da uygun düşer. Hemen başvursun. Belki de yapım şirketleri onun kapısını çalmalı. İlgi çekmesi kesin. Öneri benden. Bakalım çağrımla kim ilgilenecek?

...

Kısmetse Olur'da mutluluk tablosu çizerken, bozuşmaları anlamıyorum. Ya bunlar psikolojik arızalı. Ya da senaryoyu uyguluyorlar. "Haftanın Kral ve Kraliçesi" seçimlerini gördükçe ikinci şık akla daha yakın geliyor.

Yazarın Diğer Yazıları