Tivitter mivitır cıvıtır!

Tivitter mivitır cıvıtır!
Erdoğan "Kökünü kazıyacağız" dedi Ertesi gün sansür geldi. Dünya ayağa kalktı: Yok artık!

Tivitter mivitır cıvıtır!

AKP hükümeti, yolsuzluk, rüşvet ve hırsızlığın üzerine gitmek yerine, internet ve bilgi çağında Twitter'ı kapatıp, ülkeyi karanlığa götürme yolunu seçti

Yolsuzlukların, rüşvetin, hırsızlıkların üzerina gitmek yerine pisliklerin üzerini örtme, karartma yolunu seçen AKP hükümeti, internet ve bilgi çağında Türkiye'yi karanlığa götürme yolunu seçti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Bursa mitinginde, "Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız" sözlerinin yankıları sürerken, önceki gece Twitter kapatıldı. Twitter'a girmek isteyenler sayfada mahkeme kararlarıyla karşılaştı. Twitter'ın kapatılması sosyal medyada büyük tepki görürken, Türkiye, sansürcü, yasakçı zihniyetiyle dünyada, İran, Suudi Arabistan ve Çin ile aynı lige düştü. Türkiye Barolar Birliği (TBB), Twitter'ın kapatılması kararını veren ilgili savcılar ve hakimler hakkında HSYK'ya, uygulayan TİB yetkilileri hakkında da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Önceki gece erişime kapatılan Twitter'a dün kullanıcıların bir kısmı girebilimeye başladı. Ancak TİB Başkanlığı Özel Kalem Müdürü yaptığı açıklamada, "Yok öyle bir şey. Açılma söz konusu değil" dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Twitter yetkilileriyle mutabakat oluşup, mahkeme kararları taahhüt edilirse erişim açılır" dedi.

Hükümet değil TİB

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Twitter yasağıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Arınç, "Birileri de her şeyi birbirine karıştırmak isteyebilir, hükümeti yıpratmak amacıyla bazı argümanlar kullanabilirler. İnternet yasaklanmadı bunu herkes bilsin. Bunu yapan hükümet değil TİB'dir. Bazı twitter kullanıcılarıyla ilgili şikayetler yapılmış ve mahkeme bu hesapların kapatılmasını istemiş. TİB'de ABD'ye Twitter'a başvurmuş. Bunlar kaldırılmamış. Bunu üzerine TİB erişimi engellemiş. Şikayetlerimizin temelinde insanların kişilik haklarına saldırı olmasıdır. Bu bir yasaklama değildir. Sadece kişilerin müracaatı üzerine yargının aldığı kararların uygulamasıdır" dedi.

İstenerek olmamış

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yasağın uzun süreceğini sanmadığını belirtirken, "İstenerek alınan karar değil. Hukuk çiğneniyorsa bir şeyler yapmak gerekiyor. Türkiye'nin imajı için iyi değil ama hiçbir şey yapmadığınız zaman da kötü oluyor. Uzun süreceğini sanmıyorum. Karşılıklı bir çözüm bulunacağını düşünüyorum" dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, "Dört gözle Twitter'ın tekrar açılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Birleşik Krallık" tan sert açıklama

Twitter'ın kapatılmasına Ankara'daki diplomatik misyon temsilcilikleri arasında ilk tepki İngiltere Büyükelçiliği'nden geldi. Büyükelçiliğin resmi Twitter adresi üzerinden yapılan açıklamada, "Birleşik Krallık, Twitter'a Türkiye'den erişimin engellenmesine yönelik her tür adımı endişe verici bulmaktadır. Sosyal medyanın, canlı kamuoyu tartışmalarının yaygınlaştırılmasına yardımcı olarak ve hükümetlerin hesap verilmesini sağlayarak çağdaş demokrasilerde hayati rol oynadığına inanıyoruz. Türk hükümetini, yasaklama kararını tekrar gözden geçirmeye davet ediyoruz" denildi. AB'nin eski Ankara Temsilcisi Marc Pierini, "Türkiye şimdi farklı bir ligte. Twitter'i bloke etmekle Türkiye, kendini dünyadan dışlıyor" dedi. AP Başkanı Martin Schulz, Twitter'dan Erdoğan'a 5 dilde "ifade özgürlüğünü serbest bırak" çağrısında bulunurken, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sosyal medya sitelerinin kapatılabileceği yönündeki her türlü öneriyi endişeyle karşılıyoruz. Demokrasiler, kamudaki seslerin çeşitliliği ile güçlenirler. Bağımsız ve özgür bir medya, demokrasinin, açık toplumun esas unsurudur ve resmi şeffaflığı, hesap verebilirliği sağlamada hayatidir" denildi.

Yasağı delip isyan etti!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter yasağına ilişkin "Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez. Erişimin topyekün engellenmesi zaten mümkün değil. Umarım bu uygulama uzun sürmez" dedi. " Gül'ün Twitter yasağına, Twitter'dan açıklama yapması, tweet atabilmesi için, DNS ayarlarının değiştirilmesi ya da program kurulması gerektiği için sosyal medyada bu ayarları kimin yaptığı merak konusu oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, yasaklanan platform üzerinden çağrı yaparken, " Yasağa inat özgürlüğe Tweet at " mesajını paylaştı. Eski Ümraniye savcısı Zekeriya Öz de, " Yeni moda DNS dansı, VPN şansı, kazı kazı belki kazanırsın " tweeti attı.

Eski Bakan Binali Yıldınım yasaklattı

Twitter'ın kapatılmasına gerekçe gösterilen mahkeme kararlarından birinin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım ve Erkam Yıldırım'ın başvurusu sonrası alındığı ortaya çıktı. Erişimi engellenen Twitter hesaplarından birinin "Oy yok hırsıza" olduğu, bir diğer adresin ise "hırsızaoyyokwordpress.com" sitesi için istenildiği öğrenildi. Mahkeme kararlarından biri ise Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alındı. 14 Şubat 2014'teki başvuru gerekçesi "İsmet Ö." isimli sahte bir hesabın kapatılması. Mahkeme aynı gün verdiği kararda anılan hesabın erişimine engel kararı verdi. Yargıçlar Sendikası (YARSAV) üyesi hakim Hüseyin Nuh Köse, Twitter'ın kapatılmasına yönelik mahkeme kararı olmadığını, kapatma işlemini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) isteği sonrası olduğuna işaret ederek "Twitter'ın kapatılmasına yönelik bir savcılık veya mahkeme kararı yok. Ancak, çeşitli mahkemelerin, çeşitli zamanlarda aldığı kararlar Twitter'ın kapatılması için gerekçelendirildi. Ancak bu doğru gerekçelendirme değil. Karardan hicap duyuyoruz. Bu karar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırı. Mahkemeye başvuru 18 Mart'ta yapıldı, mahkeme aynı gün aldığı karar ile anılan hesaplar için erişimin engellenmesi kararı verdi" dedi.

ABD'den çok sert Twitter açıklaması

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington'daki günlük basın toplantısına Türkiye'deki Twitter yasağıyla ilgili ABD'nin kaygılarını dile getiren çok sert bir yazılı açıklama okuyarak başladı. Dışişleri brifinginde yabancı gazetecilerin de dahil olduğu soru-cevap kısmında 10 dakika boyunca Türkiye'deki basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü sorunlarıyla, Başbakan Erdoğan'ın artan otoriter eğilimleri ele alındı. Sözcü Psaki, "Kaygılarımızı olaylar geliştikçe Türkiye ile paylaşıyoruz ve bunları dile getiriyoruz" derken, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone'nin de Twitter yasağı sonrası Washington'ın endişelerini Türk Hükümeti'ne ilettiğini açıkladı.

Dünya basını: Yeni
görüntüleri önlemek
için karartma yaptı

Twitter'a erişimin engellenmesi yurt dışında da yankı buldu. Wall Street Journal, Türkiye'nin Twitter'ı kapatma kararını, "Türkiye'de şok dalgaları yarattı. Türk vatandaşları, hükümete muhalefeti seslendirmek ve gösteriler düzenlemek için artan biçimde sosyal medyaya başvuruyor. Yasak, Türkiye'yi, Suriye, K. Kore ve İran'ın yanına yerleştirdi" diye duyurdu. 

Guardian
 "Başbakan'ın sosyal medya sitesine saldırmasının ardından Türkiye Twitter'i bloke etti" başlığını kullanan gazete, "Erdoğan, ses kayıtlarının sızdırıldığı sosyal medyanın köklerini kazmakla tehdit etmişti" dedi. Twitter'den sızdırılan ses kayıtlarının "yerel seçimler öncesi hükümetin itibarına zarar verdiği" yorumunu yapan gazete, "Engelleme, sanal gürültü yarattı ve birçok kişi Türkiye'yi, sosyal medya platformlarının sıkı kontrol edildiği İran ve Kuzey Kore'ye benzetti" dedi.

Financial Times
Twitter'in "hükümete karşı yolsuzluk iddialarını yaymak için yoğun biçimde kullanıldığına" dikkat çekilen haberde seçim öncesi "gerilimin" arttığını vurgularken "Erdoğan'ın düşmanlarının, zarar verici materyelin bir bölümünün seçime kadar beklettiği yönündeki spekülasyonların arasında adeta her gün yeni ses kayıtlarının ortaya çıktığını" vurguladı. Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "çok kaygılı" olduğu açıklamasına da yer verildi.

BBC
TİB'in, "bu internet sitesi hakkında koruma tedbiri uygulanmaktadır" açıklamasını yansıttığı haberde, "Türkiye'den Twitter'a girmeye çalışanlar, Samsun ve İstanbul'daki şikayetler üzerine alınan mahkeme kararları doğrultusunda TİB'in siteye koruma tedbiri koyduğu mesajıyla karşılaşıyor" dedi. BBC, "Erdoğan seçimden sonra YouTube, Facebook ve diğer internet paylaşım sitelerine yönelik kapatma da dahil sert adımlar atılabileceğinin işaretini vermişti" yorumunda bulundu.

Le Figaro
 "Başbakan Twitter'i bloke etti" başlıklı haberde, "Erdoğan'ın bir yolsuzluk skandalında kendisine meydan okuyan telefon kayıtlarının yayınlanmasına misilleme olarak sosyal ağı yasaklamakla tehdit etmesinden birkaç saat sonra Twitter'e erişimi bloke etti" denildi.

New York Times
Gazete, Twitter'in, "Üst düzey yetkililer ve bazı akrabaları ile çevrelerini yaygın bir yolsuzluk soruşturmasına karıştıkları gibi gösteren telefon görüşmeleri kayıtları ve sızdırılmış belgelerin yaymak için kullanılması üzerine", Türk hükümetince bloke edildiğini belirtti.

Başsavcılık: Böyle bir kararımız yok

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Twitter'ın kapatılmasıyla ilgili yapılan açıklamada, "Engellemeyle ilgili Başsavcılığımız tarafından talep olunmuş veya alınmış herhangi bir karar mevcut değil. Basında yer alan Twitter erişiminin engellenmesine ilişkin olarak yer alan haberlerde programa erişimin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı doğrultusunda yasaklandığı ifade olunmuş. Twitter'ın internet sayfasında da 'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 20 Mart 2014 sayılı kararı'şeklinde bir ibarenin yer aldığı görülmektedir. Anılan engellemeyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep olunmuş ve-veya alınmış herhangi bir karar mevcut değildir" denildi.