Ermeniler’den Sevr’e müze kurma girişimi

Ermeniler’den Sevr’e müze kurma girişimi
Ermeniler’den Sevr’e müze kurma girişimi

Fransa’daki Ermeni diasporası kuruluşları, Sevr kasabasındaki bir Ermeni kolejini anıt-müzeye dönüştürmek için Ermeni akad

Fransa’daki Ermeni diasporası kuruluşları, Sevr kasabasındaki bir Ermeni kolejini anıt-müzeye dönüştürmek için Ermeni akademisyen Gerard Guerguerian öncülüğünde girişim başlattı. 1.Dünya Savaşı sonrasında İtilaf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasında “Türk vatanının parçalanmasını” öngören anlaşma, bu kasabada imzalanmıştı. 


Sevr’e sözde “Ermeni soykırımı” müzesi
1. Dünya Savaşı sonrasında İtilaf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki Sevr (Sevres) anlaşmasının imzalandığı kasaba, şimdi de Avrupa’nın ilk sözde  “Ermeni soykırımı”  anıt müzesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Fransa’daki Ermeni diasporası kuruluşları, Sevr kasabasındaki bir Ermeni kolejini anıt-müzeye dönüştürmek için girişim başlattı. Paris’in kuzeybatısındaki Sevr kasabasında Ermeni cemaati tarafından kullanılan tarihi Samuel Moorat kolejinin bulunduğu alana anıt müzenin yanı sıra konferans ve araştırma merkezleri de inşa edilecek. Araştırma merkezinin soykırımlar ve insanlığa karşı işlenmiş suçlar konusunda uzmanlaşacağı belirtiliyor. Diasporanın sözde “soykırımın”  yüzüncü yıldönümü kapsamındaki en önemli girişimlerinden biri olarak gösterilen proje için geçen yıl Eylül ayında Sevr 2015 adlı bir dernek kuruldu. Derneğe uluslararası hukuk doktoru Ermeni kökenli Fransız akademisyen Gerard Guerguerian başkanlık ediyor.

 

Hortlatma çabası
Guerguerian, proje hakkında yaptığı ilk basın açıklamasında, bugünkü Türkiye’nin doğusunda bir “Ermeni devleti” kurulmasını öngören antlaşmanın Sevr kasabasında imzalanmış olmasının sembolik önemine de vurguda bulundu. Proje için daha sonra bir vakıf kurulması ve anıt müzenin bu vakıf tarafından işletilmesi öngörülüyor. Anıt-müze projesine diasporaya yakınlıklarıyla tanınan Fransız siyasilerden de destek gelmeye başladı.