ABD’de balon riski giderek büyüyor

ABD’de balon riski giderek büyüyor
ABD’de balon riski giderek büyüyor

Amerikan Başkanı Obama FED’in endişesini destekleyerek 2008 krizi öncesi ekonomide oluşan yapay balonların yeniden görülm

Amerikan Başkanı Obama  FED’in endişesini destekleyerek 2008 krizi öncesi ekonomide oluşan yapay balonların yeniden görülmesi nedeni ile her konuşmasında kurmayları ve şirketleri sürekli uyarmaya başladı

 

ABD Başkanı Obama’nın konuşmalarında yapay balonlara atıfta bulunması bu konunun ABD’de giderek artan büyük bir endişe olduğunu gösteriyor.
ABD Başkanı Obama, bu ay yaptığı beş konuşmasından dördünde yapay balonlara dikkat çekti.  Obama, ABD ekonomisi yüzde 1,7 hızla büyürken, istihdam ile fabrika siparişlerinin resesyon öncesi yüksek dönemlerin altında seyretmesi olarak nitelendirildiği yapay balonların önlenmesi gerektiğini dile getirdi.  Piyasa uzmanlarına göre, Obama temkinli söylemleriyle finansal krizin getirdiği risklere dikkat çekmeye çalışıyor.
İngiltere Merkez Bankası eski kurul üyelerinden Adam Posen, bu konunun, yönetim ile FED’de giderek büyüyen bir endişe olduğunu söyledi. Ekonomistler büyümedeki eşitsizlik ile ilgili daha endişeli hale geliyorlar. Düşen borçlanma maliyetleri sayesinde ABD şirketleri bu yıl 241 milyar dolarlık tahvil ihracında bulundular.

 


Zengin-fakir

 


Bu tutar, 2007 yılına kıyasla iki katından fazlaya tekabül ediyor. ABD hisseleri rekor seviyelere yükselirken, S&P 500 endeksi bu yıl neredeyse yüzde 16 oranında değer kazandı.
Obama’nın son konuşmalarında balon riskine atıfta bulunması dikkat çekti. Obama, 24 Temmuz tarihindeki açıklamasında, refahtaki yükselişin ekonomiyi tehdit eden balonları şişirebileceğini belirtti.
Başkan, 30 Temmuz’daki açıklamasında zengin-fakir uçurumundaki daralma hedefinin önceliği olduğunu söyledi. 6 Ağustos tarihindeki açıklamasında ise Obama, emlak piyasasındaki geri sıçramaya atıfta bulundu.

 


Konut balonu

 


Beyaz Saray ile FED olası bir balonu önlemeye çalışıyor. Bernanke, 18 Temmuz tarihindeki konuşmasında FED yetkililerinin kredi standartlarındaki kötüleşme işaretlerini izlediklerini ifade etti.
S&P/Case-Shiller endeksine göre bir yıl öncesine kıyasla konut fiyatları yüzde 12 üzerinde yükseldi. FED üyelerinden Jerome Powell, son yaşanan gelişmelerin fiyatlardaki yükselişte rol oynadığını belirtti. ABD Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyelerinden Sarah Bloom Raskin, varlık balonlarını önlemek için finansal sistemi daha dayanıklı hale getirecek yeni bir regülasyona ihtiyaç olduğunu savundu. FED işlerin yolunda olduğu düşüncesi ile varlık alımlarını azaltayı düşünürken ülke ekonomisi için hala resesyon riski gündemde.
Teknik analist Charles Nenner Amerika tekrar resesyon sürecine girer mi sorusu sorulduğunda lafı ağzında gevelemeden Moneyews’a konuştu.
Charles Nenner Araştırma Merkezi Kurucusu ve Başkanı, Newsmax TV mikrofonlarına verdiği bir röportajında “Durum kötüleşiyor. Bu oldukça korkutucu; çünkü büyük bir büyüme yakalayamadık ve ekonomik genişleme sona erdiğinde, çok büyük sorunlarla karşılaşacağız” dedi.

 

Kovboy 2007’ye geri dönecek

 

Charles Nenner Araştırma Merkezi Kurucusu ve Başkanı Nenner “Şu anda yeterince kaldıraç gücümüz yok. Konjonktürlerin bir aşağıya bir yukarıya doğru gitmesi üç buçuk, dört, beş senenizi alır; ama eğer siz neredeyse hiç yukarıya doğru bir sıçrama yapamıyorsanız, aşağı doğru sıçradıktan sonra tekrar aşağı yönlü bir hamle yapıyorsanız bu sizi daha da dip bir noktaya doğru çeker. Ekonomi bu yıl iyi bir performans göstermeyecek. Önümüzdeki yılın üçüncü çeyreğine kadar bir parça çıkış sağlayacak; fakat sonra tekrar karman çorman bir hal alacak” dedi. Nenner ekonominin ilerisi için negatif bir görünüm çizdiğini belirttiği konuşmasında açık olarak ekonominin bir dahaki senenin üçüncü çeyreğine kadar yönünü yukarıya çevirecek olmasına karşın, daha sonra resesyon dönemine gireceğini söyledi ve bunu 2007’ye geri dönüş olarak adlandırdı.