İşgal edilen topraklardan çekilmeden barış olmaz

İşgal edilen topraklardan çekilmeden barış olmaz
Yukarı Karabağ ve çevredeki illeri işgal eden Ermenistan, Azerbaycan’ı yine savaşla tehdit etti

Erivan’ın barıştan yana olmadığını söyleyen Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hacıyev, “Ateşkes, Ermenilerin Azerbaycan’daki yasa dışı varlığı nedeniyle bozulmuştur. Ermenistan ele geçirdiği topraklardan çekilmek zorundadır. Ancak bu sayede bölgede sürdürülebilir barıştan söz edilebilir” dedi. 

 

İşgal edilen topraklardan çekilmeden barış olmaz

İsviçre’de geçen pazar günü Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Karabağ sorununu görüşen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın amacının barış değil savaş olduğu bir kez daha ortaya çıktı.1992-1993 yıllarında Yukarı Karabağ ve çevresindeki illeri işgal eden Ermenistan’ın Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Hovhannisyan, Azerbaycan’ı yine “savaş” la tehdit etti. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev ise, “Ateşkes, Ermeni güçlerinin Azerbaycan’daki yasadışı varlığı nedeniyle bozulmuştur. Ermenistan ele geçirdiği topraklardan çekilmek zorundadır. Ancak bu sayede bölgede sürdürülebilir barıştan söz edilebilir” dedi. Bu arada Rusya ile Ermenistan arasında ortak hava savunma sistemi kurulması yönünde anlaşma imzalandı. Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 2015 yılı için düşünülen ortak eylem planının tam olarak uygulandığını, ortak tatbikatların gerçekleştirildiğini, Ermeni askeri uzmanların eğitildiğini kaydetti.

Yalan açıklama

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Hovhannisyan, son günlerde artan sınır çatışmalarının ardından yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın ağır silahlar kullandığını belirterek, “savaş” kelimesini kullanmak zorunda olduğunu söylemişti. Hovhannisyan, “Bugün bir savaşın içindeyiz. Savaş kelimesini kullanmak zorundayız çünkü ortada ateşkes kalmadı... Azerbaycan tank, havan topu, uçaksavar gibi var olan tüm silahları kullanıyor” dedi. Azerbaycan ve Ermenistan, 1992-1993 yılları arasında Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle çıkan savaş, 1994 yılında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te imzalanan ateşkes protokolüyle durdurulmuştu. Rusya garantörlüğünde yapılan Bişkek protokolünün ardından savaşın durmasına rağmen iki ülke askerleri arasında sınır boyunda zaman zaman silahlı çatışmalar yaşanıyor ve bu çatışmalarda her iki tarafın da kaybı oluyordu. Son günlerde ise bu çatışmaların dozu artmıştı. Bazı kaynaklar son bir hafta içinde 18 Ermeni askerinin Azerbaycan tarafından açılan ateşle hayatını kaybettiğini belirtiyor.İki ülke, aralarında tartışma konusu olan Dağlık Karabağ bölgesinin geleceği ve statüsüyle ilgili olarak, İsviçre’de geçen pazar günü cumhurbaşkanları düzeyinde yapılan müzakerelerden de sonuç alamamıştı. Azerbaycan, Ermenistan ordusunun Yukarı Karabağ ve çevresindeki illerden çekilmesi halinde, buraların altyapısını yeniden kurmayı, orada yaşayan Ermenilere eşit vatandaşlık hakları vermeyi ve Ermenilerin can güvenliğini sağlamayı taahhüt ediyor. Uluslararası arenada Yukarı Karabağ’ı “bağımsız bir Ermeni devleti” olarak tanıtmaya çalışan fakat bu yapıyı kendisi de resmen tanımayan Ermenistan ise orduları geri çekmek için önce Yukarı Karabağ’ın statüsünün belirlenmesi şartını öne sürüyor.