Vatandaş TÜİK’in enflasyon verilerine inanmadı: Sarayda oturuyorlar fakirin derdini bilmiyorlar

Vatandaş TÜİK’in enflasyon verilerine inanmadı: Sarayda oturuyorlar fakirin derdini bilmiyorlar
TÜİK’in enflasyon rakamlarını açıklaması ve iğneden ipliğe gelen zam vatandaşı çıkmaza soktu. Gıda ürünleri başta olmak üzere temel tüketim maddelerine yüksek oranlı zamma tepki gösteren vatandaşlar iktidardan ekonomik krize acil çözüm bulmasını istedi.

Caner Altan / Yeniçağ - Ankara

İsminin yazılmasını istemeyen Ankaralı bir vatandaş “Eskiden 15 liraya aldığım peyniri 62 liraya alıyorum artık. Her şeye 10 günde bir zam gelmez. Halkın durumundan anlayanların artık yönetime gelmesi gerekiyor. Sarayda oturup, fakirin derdini bilmiyorlar. Bu toprakların gerçek sahipleriyiz ama mülteci gibiyiz kendi ülkemizde” sözleriyle isyan etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon verilerini yüzde 13,58 olarak açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 36,08 ile son 19 yılın en yüksek seviyesini gördü. Açıklanan rekor enflasyona rağmen vatandaş bu verilerin gerçeği yansıtmadığı görüşünde. Hissedilen enflasyonun çok daha yüksek olduğunu belirten Ankaralı vatandaşlar aldıkları temel gıda malzemelerinde yüzde 50’nin üzerinde zam geldiğini belirterek “Kullandığımız ürünlerin tamamına yüzde 40, yüzde 50, yüzde 100 zam gelirken TÜİK yüzde 36 yıllık enflasyon açıklıyor. Bu kadar olmaz, insanları aptal yerine koymasınlar” ifadelerini kullandı.

Memur maaşlarının zaman içinde eridiğinden dert yanan bir memur ise “Doğru verilerin açıklandığına inanmıyorum. Eskiden aldığım maaş ile birikim bile yapabiliyordum ama artık birikimi bırakın maaşım yetmiyor. Benim görüşüm enflasyon yüzde 100’ün üstünde. Elektriğe yılbaşıyla beraber yüzde 130 zam geldi. Faturaları geçen sene ödemekte zorlanıyorduk, bu sene ne yapacağız? Ben memurum, maaşıma yüzde 50 zam da gelse yeterli olmaz. Hiçbir sosyal yaşantım olmadan, boğaz tokluğuna geçimeye çalışıyoruz. Memurlar olarak iyileştirme bekliyoruz” dedi.

Eskiden AKP seçmeni olduğunu belirten bir başka vatandaş ise “Emekli perişan, işçi perişan, herkes perişan. Son iki ayda her ürüne büyük zamlar geldi. Zamanında ben de AKP’ye oy verdim ama bu zamlar halka hakarettir. Asgari ücrete verdikleri zam cebe girmeden eridi. Yeni yıla doğalgaz ve elektrik zamlarıyla girdik, keşke yeni yıla girmeseydik. Dolar düştü diyorlar ama düşmedi. Döviz için dış güçler dediler, zamları da mı dış güçler yapıyor? Bu ekonomiye mutlaka bir çare bulunması lazım eğer bulamazlarsa çaresini halk bulacak” ifadeleriyle iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi.

“15 TEMMUZ’DA SENİ HALK KURTARDI AMA SEN HALKI KURTARAMADIN”

İktidarın ekonomi politikalarının vatandaşın gerçeklerinden uzak olduğunu söyleyen vatandaş, “Aldığımız ürünün aynısını ertesi gün aynı fiyata alamıyoruz. Enflasyon bana göre yüzde 100’ü geçti. Hükümet hem altını dövizi Türk lirasına çevirin diyor, hem de benzine mazota sürekli zam yapıyor. Nasıl olacak bu iş? Her gün zam olmaz. Halkın içine girip halkın duruma bakmaları lazım. 15 Temmuz’da seni halk kurtardı ama sen halkı kurtaramadın. Eskiden 15 liraya aldığım peyniri 62 liraya alıyorum artık. Her şeye 10 günde bir zam gelmez. Halkın durumundan anlayanların artık yönetime gelmesi gerekiyor. Sarayda oturup, fakirin derdini bilmiyorlar. Bu toprakların gerçek sahipleriyiz ama mülteci gibiyiz kendi ülkemizde. Adaleti sağlamayı öğrensinler ondan sonra adaletten bahsetsinler” dedi.

Dul ve yetim maaşıyla geçinen 32 yaşında kanser hastası bir başka vatandaş ise “Benim babam ölmemiş olsaydı ben kesinlikle geçinemezdim. Geçinebilmem için ailemden birinin ölmesi mi gerekiyor? Ben kanser hastasıyım, çalışamıyorum. Ben belki yarın öleceğim. Eşim vefat etti. Çocuğuma geleceğiyle alakalı hiçbir şey yapamıyorum, sadece okula giderken cebine 5 lira koyabiliyorum o kadar. Ben çocuğumla sinemaya gidemeyecek miyim? Belki son günlerim bunlar. Artık isyan ediyorum, yazıklar olsun” ifadeleriyle yaşadığı ekonomik sıkıntıları anlattı.

İlgili Haberler