Piyasalarda çoksert düşüş

Piyasalarda çoksert düşüş
Piyasalarda çoksert düşüş

Türkiye’de gerilimler artarken borsa düştü. Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan bankacılık endeksi güne yüzde 7,53 kayıpl

Türkiye’de gerilimler artarken borsa düştü. Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan bankacılık endeksi güne yüzde 7,53 kayıpla başladı, holding endeksinin kaybı ise yüzde 4,84 oldu.

 

Gezi Parkı’nda başlayıp Türkiye geneline yayılan olayların yolaçtığı belirsizlik, piyasaları olumsuz etkiliyor. Borsa İstanbul, Taksim’de başlayıp bütün yurda yayılan olayların ardından, güne, Cuma günü kapanışına göre yüzde 6.43 oranında çok sert bir düşüşle başladı.  Borsa’da yüzde 8’lere kadar inen düşüş, hafifçe toparlanmanın ardından yüzde 5.-5.50 aralığında dengelendi.
Amerikan Doları kuru da, İstanbul serbest piyasasında 1.90 TL’yi gördü. Haftaya 1,9010 liradan başlayan dolar 3 Ocak 2012’den itibaren en yüksek seviyesini de görmüş oldu. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasında BIST 30 endeksine dayalı Haziran vadeli kontrat güne yüzde 6 oranında düşüşle başladı.

 


Dış basının yorumu

 


Dış basında da, Türkiye’deki “gerilimler artarken borsa düştüğü” yorumları yer alıyor. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, olayların ardından Pazartesi sabahı piyasalar açılırken borsanın gerilediğini, liranın zayıfladığını ve tahvil faizlerinin yükseldiğini yazdı. Financial Times gazetesi, Pazartesi sabahı Türkiye’deki piyasalarda yaşanan gelişmelere dikkati çektiği haberinde “piyasa oynaklığının”, Başbakan Erdoğan’ın, protestocuları “çapulcu” olarak nitelemesinden sonra meydana geldiğini savundu.

 


Belirsizlik çok ciddi

 


Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, piyasada bir panik havası olduğunu ve buna en büyük tepkiyi borsanın verdiğini söyledi.
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise, yaşanan düşüşte son günlerde gerçekleşen protestoların da etkisi olduğunu söyledi. Börümcekçi, “Düşüş eğilimini güçlendirdi protestolar. Eğer bu sert ortam devam ederse seviye olarak 77 bin 500’ler seviyesine düşer gibi gözüküyor.” dedi.

 

Faiz 2 ayın zirvesinde

 

Dış piyasalarda yaşanan gerilime, son 6 gündür yurt içinde yaşanan gerilim de eklenince yeni günde VOB yüzde 4 üzerinde düşüşle haftaya başladı.  Önemli göstergel-erinden biri olan ve Cuma günü yüzde 6.84 seviyesinden kapanan 10 yıllık tahvil faizi yeni güne yüzde 7.08 seviyesinden açıldı. 10 yıllıkta da 28 baz puanlık düşüş görüldü.   Gösterge tahvil yüzde 6.13’ten yeni güne başladı. Geçtiğimiz Cuma günü 2 yıllıklarda kapanış yüzde 6.07 seviyesinde olmuştu. Faiz 3 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Türkiye 5 yıllık CDS’leri cuma günü 130 seviyesinden kapanırken yeni güne 135 baz puandan başladı.