Meclis Başkanı böyle diyorsa... ÖRT Kİ ÖLEM!

Meclis Başkanı böyle diyorsa... ÖRT Kİ ÖLEM!
Çiçek, hem eleştiri hem özeleştiri hem de tespit gibi algılanabilecek çok ilginç değerlendirmeler yaptı.

Anayasanın 138. maddesi bu memlekette ölmüştür

Anayasanın 138. maddesi bu memlekette ölmüştür. Allahını seven söylesin, bu madde işliyor mu?! 

İşimize gelen hukuk olmaz
Ülkenİn yaşadığı yargı krizleri Meclis Başkanı Cemil Çiçek’i de isyan ettirdi. “2014 Vizyon Toplantısı” düzenleyen Çiçek, hukukun siyasete yenildiğini itiraf etti. İşte Çiçek’in mesajları: Bir gün yargı bir karar verir, o bir kısmımızın işine gelir, bir kısmımızın işine gelmez. İşine geldiği zaman ‘adalet tecelli etti, yargı gereğini yaptı’, tersi vaki olduğunda bu defa tam aksi!

138. madde de öldü, 137. de...
Hukuk adaletin enstrümanıdır, siyasetin değil. Uzun zamandır hukuk unutuldu. Sabahlara kadar kanun çıkarıyoruz ama hiç uygulamıyoruz, biz de uygulamıyoruz. Anayasa’nın 138. maddesi işlemiyor. O zaman gelin bu maddeyi kaldıralım. CMK’nın 137. maddesi soruşturma gizliliğini düzenliyor. Allahını seven söylesin, uzun zamandan beri soruşturma gizliliği var mı?  Sayfa 8

Çiçek’e göre hakimlerin bağımsızlığı “öldü!” 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Anayasa’nın 138. maddesi bu memlekette ölmüştür. Hukuk, adaletin enstrümanıdır. Siyasetin enstrümanı değildir” dedi. Gazetecilerle bir araya gelen Çiçek, gündeme ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu. Ülkenin en önemli sorunlarından birinin yetki çatışması olduğunu belirterek, “Herkes kendi işine baksın” çağrısında bulunan Cemil Çiçek, “Siyasette en çok üzüldüğüm konulardan birisi bu anayasanın yapılamamış olmasıdır. Partiler olarak çaba harcadık ama buraya kadar gelebildik. Anayasanın ana konularında ihtilaf var. Biz çatısında anlaştık ama ana kolonların nasıl olacağı konusunda anlaşamadık. Ana kolonlar konusunda 4 partinin birden bir görüş birliği olmadı. Tek tipçilikten şikayet ediyoruz, partilerin hepsi tek tip elbise giyiyor. Giydiğimiz elbise soldakininki de aynı, sağdakininki de aynı. Masa anayasanın önüne geçti” dedi. Çiçek, “Paralel devlet var mı” sorusuna, “Bir tek devlet var, başka devlet olmaz” karşılığını verdi.

İşte 138. madde
Mahkemelerin bağımsızlığını düzenleyen Anayasa’nın 138. maddesi şöyle: Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar, anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisi’nde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.