Türk-Kürt gerginliği arttı

Türk-Kürt gerginliği arttı
Federal Haber Alma Teşkilatı eski şefi, dinlemenin, PKK hakkında bilgi toplamak amacıyla değil, Kürtlerle Türkler arasında gerilimin artması ve bunun iç güvenlik için tehdit olarak algılanması üzerine yapıldığını söyledi.

Almanya’da Federal Haber Alma Teşkilatı BND’nin Türkiye’yi yıllardan beri dinlemesinin yankıları sürüyor. BND’nin dinleme konusuna kendisinin karar vermiş olamayacağını belirten Federal Haber Alma Teşkilatı eski şefi Hans-Georg Wieck, dinlemelerin ancak hükümetin talimatıyla yapılmış olabileceğini söyledi. Mitteldeutschen Zeitung gazetesine konuşan Wieck’in iddiasına göre, dinleme olayının arkasında tartışmasız bir şekilde Angela Merkel’in başında bulunduğu Alman Hükümeti var. “Ben BND’nin kendiliğinden böyle bir karar vermiş olabileceğine ihtimal vermiyorum” diyen Wieck’e göre dinleme, PKK hakkında bilgi toplamak amacıyla değil, Kürtlerle Türkler arasında gerilimin artması ve bunun iç güvenlik için tehdit olarak algılanması üzerine yapıldı. Wieck, “Almanya’da Kürtler ve Kürt olmayanlar arasında gerginlik yaşanıyor. Bu aydınlatılmaya çalışılmış olabilir” ifadesini kullandı. 

Merkel’den yorum yok
Bu arada, Almanya Başbakanı Angela Merkel de konuyla ilgili açıklama yaptı. Merkel, “Alman ajanslarının çalışmaları hakkında yorum yapamam” dedi. Merkel, gerekirse bu konudaki bilginin Alman Parlamentosu’nda istihbarat kuruluşunu denetleyen komisyona verileceğini söyledi. Almanya’da yayımlanan Bild gazetesine göre ise, Alman hükümet çevrelerinin dinlemeye gerekçe gösterdiği nedenlerin başında Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği iddiaları yer alıyor. Haberde, “Türkiye MİT kanalıyla IŞİD’e silah ve lojistik destek veriyor” denildi. Gazetenin dinleme konusunda ortaya koyduğu bir diğer gerekçeye göre ise, Türkiye’nin Almanya’yı Türkiye üzerinden Suriye’ye giden IŞİD’çilere karşı alınacak önlemler konusunda baskı altına almaya çalışması olarak gösteriliyor. Habere göre,  Türkiye, IŞİD’çilere karşı önlem karşılığında Almanya’nın PKK militanlarına ilişkin bilgi istiyor.