Türkiye’ye sığınmacı akını devam ediyor

Türkiye’ye sığınmacı akını devam ediyor
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava bombardımanından kaçarak Türkiye sınırına gelen bir grup Suriyeli daha, Akçakale sınır kapısından yurda girdi

Suriye sınırında dram bitmiyor

Sınırda bekleyen sığınmacıların sayısı giderek artarken, geçişlerin düzenli olması için polisler de barikat ve geçiş noktası oluşturarak önlem aldı.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye’nin Haseke kentine bağlı Rasulayn bölgesine düzenlediği hava bombardımanı ve bazı Kürt grupların baskısından kaçan binlerce Suriyeli daha Akçakale Gümrük Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı. Son 20 gün içerisinde 20 binden fazla sığınmacının Akçakale’den Türkiye’ye geçtiği bildirildi. Bölgede 40 dereceye ulaşan sıcaktan etkilendikleri gözlenen çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılar, sınırdan geçtikten sonra kayıt merkezine alınıyor. Burada üstleri aranan ve beraberlerinde getirdikleri eşyası x-ray cihazında kontrol edilen Suriyeliler, daha sonra sağlık taramasından geçiriliyor, özellikle çocuklara aşı yapılıyor.

Geniş önlemler alındı

Fenalaşan sığınmacılara 112 Acil Servis ekipleri müdahalede bulunuyor. Sığınmacılara geçişte Mehmetçik yardımcı oluyor ve Türk Kızılayı, AFAD ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ekipleri de su, bisküvi ve çorba ikramında bulunuyor. Torbalara koydukları birkaç parça eşyayla sınırdan geçen Suriyeliler, akrabalarının yanına, kalacak yeri olmayanlar ise AFAD’ın kamplarına yönlendiriliyor. Türkiye’ye geçen Suriyelilerin sayısı her geçen gün artarken, bölgede geçişlerin daha düzenli olması için polisler de önlem aldı ve barikatlar ile geçiş noktası oluşturmaya başladı.

Akçakale’ye mermi düştü

Öte yandan Tel Abyad’dan ateşlendiği öne sürülen bir uçaksavar mermisi, Akçakale’ye düştü. Önceki gece meydana gelen olayda, sınıra 200 metre uzaklıktaki Yeni Mahalle’de bulunan Reşat Avşin’e ait evin camına uçaksavar mermisi isabet etti. Çocuklarının yattığı odanın camına isabet eden mermi kimseyi yaralamazken, evde bulunanlara tedirginlik yaşattı.

 

Bakanlar Kurulu Suriye’yi görüştü

AKANLAR Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı. Kurul, 7 Haziran’da yapılan milletvekili genel seçimlerinin ardından ilk toplantısını yaptı. Başbakanlık Çankaya Köşkü’nde düzenlenen toplantı 11.45’te başladı. Ekonomi ve Suriye sınırında yaşanan gelişmeler ile seçim sonrası güvenlik konularının ele alındığı toplantıda, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulisi Akar’ın, Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili Bakanlar Kurulu üyelerine bilgi verdiği öğrenildi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ekonomideki gelişmeler, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün ise seçim sonrası güvenlik konularında, kabineyi bilgilendirdiği ifade edildi.