Türk: "Yıldırım'ın adaylığı etik değil"

Türk: "Yıldırım'ın  adaylığı etik değil"
Anayasa'nın 94. maddesi hatırlatan Adalet eski Bakanı Türk, "Binali Yıldırım'ın Meclis Başkanı sıfatını koruyarak aday olmaması gerekir. Adaylığı Anayasa'ya aykırı" dedi.

Fatih ERBOZ / Ankara

TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının ardından istifa edip etmeyeceği yönündeki tartışmalar devam ediyor. Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, Meclis Başkanı sıfatını koruyarak bir kişinin büyükşehir belediye başkanı olmasının Anayasa'nın 94'üncü maddesi açısından ve siyasi etik bakımından da doğru olmayacağını dile getirdi. Anayasa'nın 94'üncü maddesinin son fıkrasını hatırlatan Türk, şunları kaydetti:
"Burada 'TBMM Başkanı, başkanvekilleri, üyesi bulunduğu siyasi partinin veya parti grubunun TBMM içinde veya dışındaki faaliyetlerine, görevlerinin gereği halleri dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar' diyor. Ayrıca TBMM oturumunu yöneten başkan ya da başkanvekilleri oy kullanamazlar. Bu hüküm, Meclis Başkanı'nın ve başkanvekillerinin tarafsızlığını sağlamak için konmuş bir hükümdür. Böyle olunca Binali Yıldırım'ın Meclis Başkanı sıfatını koruyarak aday olmaması gerekir. Nedeni ise bu bir siyasi partinin seçim faaliyetidir. AKP İstanbul ilinde büyükşehir belediye başkanlığı için çalışacaktır, siyasi faaliyettir. Meclis başkanı sıfatıyla aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olması anayasanın bu hükmüne aykırıdır."   

Mahalli İdareler İdarelerle, Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkındaki Kanunun 17'nci maddesindeki hükme dikkat çeken Türk, "Milletvekilleri, belediye başkanları, İl Genel Meclisi ve İl Belediye Meclisi üyeleri ile muhtarlar mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek ve aday gösterilebilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda değildirler. Bu maddenin devamında seçildikleri takdirde bir tercih yapmaları düzenleniyor. Burada da sadece milletvekili olsaydı Yıldırım, o takdirde milletvekilliğinden istifa etmeden aday olabilir seçim sonucuna göre bu görevlerden birini tercih edebilirdi" diye konuştu. Ancak Meclis Başkanları için Mahalli İdareler seçimlerinde aday olabilmek için böyle bir istisna öngörülmediğini belirten Türk sözlerini şöyle sürdürdü: "Milletvekilleri, Meclis başkanları ve başkanvekilleri istifa etmek zorunda değillerdir diye bir hüküm koymamış. Dolayısıyla burada da aday olmak için görevlerinden çekilmek zorunda olmayanlar arasında sayılmadığı için yine çekilmesi gerekir. TBMM başkanlığından çekilir aday olur. Çekilmeden aday olması bu kanunda da öngörülmüş değil. Geçmişte 1982 Anayasa döneminde bu Anayasa hükmünün mevcut olduğu dönemde Ankara'dan belediye başkanlığına aday olmak için Meclis Başkanvekilliği görevinden çekildi. O görev ile bağdaşmıyor, çekilmesi gerekiyor. Anayasanın 94'üncü maddesi açık." 

Binali Yıldırım'ın Meclis Başkanlığı sıfatını koyarak aday olduğu takdirde sadece Anayasa'ya aykırı bir durumun ortaya çıkmayacağını söyleyen Türk, "Aynı zamanda siyasi etik bakımından da doğru olmaz. TBMM Başkanı'nın ayrı bir konumu var. Diğer adaylar dikkate alındığında eşit koşullarda yarışma kuralına da aykırıdır. Yıldırım en yüksek makamlarda görev yapmış bir kişi" dedi.

İlgili Haberler