Türkiye 87 yılın ardından yeniden üretimini deneyecek. Gözler Antalya'ya çevrildi

Türkiye 87 yılın ardından yeniden üretimini deneyecek. Gözler Antalya'ya çevrildi
Türkiye'de son olarak 1934 yılında araştırması yapılan kahvenin üretiminin sağlanması için yeniden çalışmalara başlandı. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (BATEM), Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü iş birliğinde yeniden kahve üretiminin yapılması denenecek.

Türkiye'de uygun koşullar olmadığı için yetiştirilemeyen ürünler arasında yer alan kahve ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. DHA'da yer alan habere göre Antalya'da değişik tropikal ürünlerin üretimi devam ederken, bu kez de 87 yıl sonra 'kahve' üretimi için düğmeye basıldı. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (BATEM), Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü iş birliğinde, 2013 yılında 'Değişik Tropik Meyve Türlerinin Antalya Koşullarına Adaptasyonu Üzerinde Araştırmalar' başlıklı proje hazırlandı.

BATEM, ilk kez 1934 yılında araştırmasının yapıldığı, fakat teknik donanım yetersizliği nedeniyle üretimi sağlanamayan 'kahve' üretimi için harekete geçti.

"1934 YILINDA DENENDİ ANCAK SONUC ULAŞILAMADI" 

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "1934 yılında yapılan araştırmalar o dönemin alt yapısı ve teknolojileri uygun olmadığı için sonuca ulaştırılamamış. Daha sonra çalışmaların Alanya ve Gazipaşa bölgesine kaydırılması düşünülmüş. Şimdilerde Alanya'da küçük çaplı kahve üreticisi çiftçiler var. Kahve üretimi üzerine çalışmaya başladık. Pandemiden dolayı çalışma yapacağımız kahve çeşitlerini Antalya'ya getiremediğimiz için projeyi bir süre erteledik. En kısa sürede çalışmamızı tamamlayıp, Antalya'ya ve çiftçilerimize kahveyi kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ANTALYA'YI DA ETKİLİYOR"

Tropik meyve üretimine başlanılacağını ifade eden Ünlü, "Son yıllarda iklim değişiklikleri tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi ve Antalya'yı çok etkiliyor. 7 türde, 11 çeşit olarak çalışma yaptığımız tropik meyvelerden passiflora- çarkıfelek, pitaya- ejder meyvesini tescilleterek üretimine başladık. Geçen yıl da bir mango, bir longan ve iki litchi türüne tescil aldık. Bu yıl yeni tescil alan tropik meyvelerin üretimlerine başlanacak" diye konuştu.