Türkiye iyi satranç oynayamıyor

Egemen Bağış’tı galiba bir ara gözüme ilişti...
“Türkiye yüz sene sonrasının planlarını yapıyor”  diye övünüyordu. Gülmekten kırıldım. Her ilde insanları bunun için fişliyorlar her halde. Telefonları dinliyorlar, haklarındaki bilgileri dosyalıyorlar.
Koç Grubu’na çelme takmaya kalkıyorlar. Koç’un dünya şirketleriyle olan bağlantısını ve sıcak paranın çekilebileceği ihtimalini umursamıyorlar. Yüz yıldan vaz geçtim birkaç yıllık bile bir öngörüleri yok. Aslında bu işle bağlantılı Türkiye’de meydana gelebilecek ekonomik sarsıntıyı da ya umursamıyorlar yahut iyi satranç oynayamıyorlar.
Stadyumlarda almayı düşündükleri önlemler ise bir rezalet. Elektronik biletler yapacaklarmış da, siyasi sloganlar atılmayacakmış da...  “Çık bakalım çık bakalım, biber gazını sık bakalım”  siyasi slogan mı Allah aşkına. Gençler eğleniyorlar, ben bile eğleniyorum. Zıplıyorlar, zıplamayan Tayyip’tir diyorlar. Bu da mı siyasi slogan. Bu zeka ürünü sloganları evlilik ve mutfak programlarına tercih ederim.

 


***

 


Esad’ın PYD hamlesi satranç oyununda onun lehine olan bir taktikti. O kadar sevdiğim İnşirah suresindeki  “Elem neşrahleke” ayetinde geçen  “Yüsra” yı hatırlattığı için duymaktan üzüntü duyuyorum. (Yardımla ilgili bir anlamı var. Arapça bilsem daha çok ayrıntı verebilirdim.) PYD, El Nusra’ya karşı önemli bir hamleydi. Bizimkilerin karşı hamlesine bakın şimdi. PYD’nin liderini gizlice Türkiye’ye getirip ona vaatlerde bulunuyor ve Esad’ın karşısında olmaya iknaa çalışıyorlar. Esad’ın karşısında olmak ne demek? El Kaide ile kanka olmak demek. El Kaide’nin başka bir kolu Somali’de bize suikast düzenledi. Bir şehit üç yaralı polis.
Mısır’da kendimizi yırtarcasına Mursi taraftarı olduğumuzu göstermek çabalarının, general Sisi’yi kabul eden diğer zengin ülkeler tarafından iyi karşılanmadığını gösteriyor bu. Dünya hem El Kaide’nin radikal iktidarlarından uzak kalmaya çalışıyor hem de onu işte böyle istediği yerde kullanıyor. Suikastı yapan El Şepap da Mursi’yi kabul eden Suudilere bağlı. Ters tepen hamlelere bakın şimdi: Çarşı’yı karşılarına aldılar, FB’yi karşılarını aldılar, burslarını keserek gençleri belki kazanacakken karşılarına aldılar. Dinlenmek ve kayda alınmak istenmeyen bütün Türkiye’yi karşılarına aldılar. Yüz yıllık hazırlıkları bu. Çakma bir esnaf protestosu düzenleyerek, gerçek esnafı da karşılarına aldılar.
Bizimkilere satranç öğretmek lazım ama ilkokul düzeyinden başlayarak. Yoksa Esad’ı bırakın, bütün dünya güçleriyle baş etmeleri zor.

Yazarın Diğer Yazıları