Türkiye OECD’de en yüksek faize sahip ülke!

Türkiye OECD’de en yüksek faize sahip ülke!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarı sonrası Merkez Bankası’nın faizde indirime gitmesine rağmen, OECD ülkeleri arasında en yüksek faiz oranına sahip ülke konumunda olması dikkat çekti. Ayrıca Türkiye,  dünyada en yüksek faize sahip 4. ülke konumunda.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz oranını yüzde 24’ten yüzde 19,75'e indirmesine rağmen, Türkiye OECD ülkeleri arasında faiz oranının en yüksek olduğu ülke konumunda. Dünya genelinde ise Türkiye, Arjantin (58%), Mozambik (20%) ile Gana’dan (20%) sonra faiz oranın en yüksek olduğu dördüncü ülke oldu.

2004 yılında yine yüzde yirmilerde olan faiz oranı 2013 ve 2012 yıllarında yaklaşık yüzde 5 seviyesine kadar düşmüştü. Ancak TCMB, 2016'dan itibaren, ülkede gittikçe yükselen enflasyona karşı, kısa zamanda faiz oranlarını artırma politikası yürüttü.

FAİZ ORANLARINI BELİRLEMEK...

Merkez bankası geçerli olduğu ülkelerde veya Avrupa Birliği gibi birliklerde para politikalarını belirleyen kuruluşların başında gelir. Bu kurum fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve araçlarını seçiyor.
Para piyasasındaki arz ve talep dengesini etkilemek üzere merkez bankasının kullanabileceği çeşitli para politikası araçları bulunuyor. Bunların arasında para basma, borç alma ve verme, faiz oranlarının belirlenmesi, açık piyasa ve döviz alım satım gibi işlemleri sayabiliriz.
Merkez bakanları tarafından belirlenen faiz oranları bir hafta vadesi olan repo ihale faiz oranını ifade ediyor.

TÜRKİYE AB’DEN EN AZ FAZLA ET ALAN ÜLKE OLDU

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre, Türkiye'de 2018'de kişi başı yıllık 10.5 kg büyükbaş hayvan eti tüketildi. 1998’de 4.2 kilogram olan bu miktarın son 20 yılda kademeli olarak arttığı görülüyor.

Ancak Türkiye, alım gücüne göre Avrupa'da etin en pahalı olduğu ülkeler arasında bulunuyor. Sürekli artan nüfusa rağmen hayvan sayısının giderek azalmasından dolayı Türkiye, et tedarikinde dışa bağımlı hale geldi. Avrupa Birliği verilerine göre Türkiye, 2018 yılının ilk altı ayında Avrupa Birliği'nden en fazla et alan ülke oldu.

Euronews'in aktardığına göre, dana bifteğin euro üzerinden ortalama kg fiyatı dikkate alındığında Türkiye'de asgari ücretle yaklaşık 44 kg et alınabiliyorken, bu rakam Fransa'da 96 kilograma kadar çıkıyor. Türkiye bu rakamla AB ülkeleri arasında sadece Bulgaristan'ın önünde yer alıyor.