Türkiye'de Bulgaristan seçimi

Türkiye'de Bulgaristan seçimi
Bulgaristan’da parlamentoda yeteri çoğunluk sağlanamaması nedeniyle bu yıl üçüncü kez alınan milletvekili seçim kararı ile birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimi Türkiye’de de başladı.

DHA’nın bilgilerine göre, Türkiye''de Bulgaristan seçimleri için oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 350 bin çifte vatandaş için Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova''da merkez ve ilçelerde 126 sandık yerleştirildi. Saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi, saat 21.00''e kadar devam edecek. Sadece kimlik belgesi ile oy kullanılabilecek, ehliyet geçerli olmayacak. Seçmen listesinde adı çıkmayanlar da kimlik belgelerini ibraz ederek oy kullanabiliyor. Kayıt yaptırmayanlar pazar günü sandık başında dahi dilekçe doldurarak oy kullanabildi.

İstanbul’daki 27 sandıktan ikisi Avcıllar’daki Ambarlı İlkokulu''nda kuruldu. Sabah erkenden okula gelen görevliler elektronik oy sistemini kurdu. Seçmenler erkenden sıraya girerek oy vermek için sabırsızlandıklarını belirtirken, parlamentoda 50 milletvekili daha güçlü temsil edilmeyi, aynı zamanda Hak ve Özgürlükler Hareketi''nin Genel Başkanı Mustafa Karadayı’yı Cumhurbaşkanı olarak görmek istediklerini söyledi. Avcılar’da günlerden bu yana sürdürülen kampanyada Mustafa Karadayı''nın billboardlarda posterleri asılırken, Türk seçmenlerden mutlaka oy kullanmaları için midibüslerle sürekli anonslar yapıldı. Avcılar’daki seçimi Bulgaristan devlet televizyonu da bir ekiple izledi.

İZMİR''DEN YOĞUN KATILIM

Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde oy kullanabilmeleri amacıyla İzmir''de yaşayan çifte vatandaşlar için sandık kuruldu. İlk kez bir Türk''ün aday olduğu seçimde soydaşlar Mustafa Karadayı için sandık başına gitti.

Bulgaristan Merkez Seçim Kurulu''nun aldığı karara göre Türkiye''deki çifte vatandaşlar için çok sayıda ilde sandık kuruldu. Bugün saat 07.00''den itibaren sandık başına giden seçmen, Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için oy kullanmaya başladı. İlk kez bir Türk''ün, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi''nin Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Karadayı''nın olduğu seçime, İzmir''de yaşayan çifte vatandaşlar yoğun bir katılım gösterdi. Saat 20.00''ye kadar sürecek oy kullanma süreci için İzmir''de 6 ilçede 12 sandık kurulurken, yaklaşık 50 bin seçmenin bulunduğu belirtildi.

ESKİŞEHİR''DE SEÇİM HEYECANI

Eskişehir''de çifte vatardaşlık hakkına sahip olanlar, Bulgaristan''daki cumhurbaşkanlığı seçim için oy kullandı. Oy verme işlemi sabah saatlerinde Odunpazarı ilçesi Çankaya Mahallesi''ndeki Gazi Yakup Satar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Tepebaşı ilçesine bağlı Şirintepe Mahallesi''ndeki Şehit Teğmen Subutay Alkay İlköğretim Okulu''nda başladı. Çifte vatandaşlık hakkı bulunanlar yapılan kimlik kontrolünün ardından oylarını kullandı.