85 kişinin serveti dünyanın yarısına denk

85 kişinin serveti dünyanın yarısına denk
Oxfam’ın yaptığı bir araştırmaya göre dünyadaki en zengin 85 kişinin serveti, en fakir 3,5 milyar insanın toplam malvarlığına denk durumda.

Dünyadaki yoksulluğa çözüm bulmaya çalışan Oxfam örgütü tarafından yapılan bir araştırma dünyadaki gelir adaletsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

110  trilyon yüzde 1’de 

Oxfam’ın araştırmasına göre, dünyada en zengin konumda bulunan 85 insanın toplam serveti, dünyadaki en fakir 3,5 milyar insanın toplam malvarlığına denk. Dünya nüfusunun yaklaşık 7 milyar olduğu göz önüne alındığında, 85 kişinin toplam malvarlığı dünya nüfusunun yarısına denk geliyor. Araştırma sonucu hazırlanan rapora göre, 2013 yılında dünya 2013 yeni milyarder kazandı. Dünyadaki 1426 milyarderin toplam varlığı ise 5,4 trilyon dolar ediyor. Rapora göre dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminin elinde ise 110 trilyon dolar bulunuyor. Bu miktar, dünyanın yüzde 50’lik kısmını oluşturan insanların elindeki toplam varlığın 65 katına denk geliyor. Oxfam’ın raporunda, “İnsanlar ileriye doğru birlikte hareket etmek yerine ekonomik ve siyasi güç bakımından git gide ayrışıyor. Bu da toplumsal gerilimi artırırken toplumsal çöküş riskini de yükseltiyor” denildi.
Davos’ta 22 Ocak’ta başlayacak Dünya Ekonomik Forumu zirvesinin öncesinde açıklanan raporla birlikte Oxfam, siyaset ve iş dünyası liderlerine, artan gelir adaletsizliğine karşı harekete geçmeleri için çağrıda bulundu.

Davos: En ciddi risk gelir dağılımı uçurumu

Dünya Ekonomik Forumu’nun “Küresel Riskler 2014” raporuna göre artan gelir dağılımı bozukluğu ve mali krizler, riskler sıralamasında en başta. Bunları aşırı olumsuz iklim koşulları izliyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) önümüzdeki 10 yıllık süre zarfında artan gelir dağılımı uçurumunun toplumların istikrarına en büyük risk oluşturduğunu vurguladı. WEF’in yayımladığı “Global Risks 2014” (Küresel Riskler 2014) raporunda görüşlerine başvurulan 700 önde gelen uzmana göre en zengin en yoksulların gelirleri arasında artan kronik fark istikrara yönelik en büyük risk olarak saptandı.