Türkiye’de hemen herkesin elinde. Koronadan 4 kat daha fazla can alıyor

Türkiye’de hemen herkesin elinde. Koronadan 4 kat daha fazla can alıyor
Türkiye’de koronadan hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısının 28 bin olduğunun hatırlatan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdöl, sigaranın 4 katı fazla can aldığını belirtti. Erdöl, tütün kullanımına bağlı hastalıklardan 120 bin civarında kişinin öldüğüne dikkati çekti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, tütün kullanımına bağlı hastalıklardan ölenlerin sayısının Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerden çok daha fazla olduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizde bir yıl içinde koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 28 bin civarında, tütüne bağlı hastalıklardan dolayı ölenlerin sayısı 120 bin civarında. Bunlar içinde pasif içici olarak tütün kullanmadığı halde ölenlerin sayısı 20 bin. 5 bin civarında çocuk, anne karnındaki yavru ve küçük bebekler ölüyorlar" dedi.

Tütünü, ''kitle imha silahı'' olarak nitelendiren Erdöl, "Tütün salgınından kurtulmak için mücadele ederken birilerinin de tütün üzerinden, insanın canı üzerinden elde ettikleri kazançları azalıyor. Bu azalmayı durdurmak için farklı metotlara başvuruyorlar, sigaraların çeşitliliğini artırıyorlar" diye konuştu.

Erdöl, elektronik sigaraların, ''zararsız ve sigarayı bırakmaya yardımcı oluyor'' gibi gösterilerek satılmaya çalışıldığına işaret ederek, vatandaşları gerçeği yansıtmayan bu bilgileri dikkate almamaları konusunda uyardı.

''TÜTÜN VE KOVİD-19 BİRLEŞTİĞİNDE ZARAR KATLANARAK ARTIYOR''

Sigaranın kalp ve damar hastalıklarının, başta akciğer kanseri olmak üzere kanserlerin birinci derece sebebi olduğunu söyleyen Erdöl, şunları kaydetti:

"Sigara iki önemli yere zarar veriyor. Birisi damarları, damarların iç yüzeyini bozuyor, ikincisi akciğerleri bozuyor. Kovid-19 da damarların iç yüzeylerinde tıkanıklıklar yapmak suretiyle problemlere yol açıyor ama asıl akciğerleri tahrip ediyor. Yani burada tütün ile koronavirüs el ele vererek zarar veriyorlar. Birisi tek başına bir zarar verirken, ikisi birleştiğinde zarar katlanarak artıyor. Dolayısıyla sigara içen kişilerde koronavirüsün daha ağır seyretmesi, daha ölümcül olması beklenen bir neticedir."