İktidar, devlet eleştirilerine tahammülsüz

İktidar, devlet eleştirilerine tahammülsüz
İktidar, devlet eleştirilerine tahammülsüz

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de “artık dayatmacı, buyurgan ve ceberut devlet yok” diye açıklama ya

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de “artık dayatmacı, buyurgan ve ceberut devlet yok” diye açıklama yapmasına karşın, devlet kendini eleştiren halka ceza yağdırıyor. “Kamu görevlilerine hakaret” suçlamasıyla son 4 yılda 5 bin 447 dava açılırken; 3 bin 247 kişi mahkûm oldu. Erdoğan ile AKP’li bakan ve yöneticiler başta olmak üzere kamu görevlilerine hakaret suçlamasıyla açılan davalar sık sık gündeme geliyor. Samsun’da üniversite öğrencileri hakkında “dart tahtası üzerine Erdoğan’ın fotoğrafını koydukları” gerekçesiyle açılan hakaret davası devam ederken, konuyu bir soru önergesiyle TBMM’ye taşıyan MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’ye Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in verdiği yanıt, iktidarın, kamu görevlilerine yönelik eleştiriye tahammülü olmadığını gösteriyor.
Ergin, 2009’dan bu yana eski ve yeni TCY’de düzenlenen kamu görevlilerine hakaret suçundan açılan davalara ilişkin istatistiki bilgileri açıkladı. Buna göre 2009-2012 arasında “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” ve “ifa ettiği vazifeden dolayı şeref ve şöhretine hakaret” ten açılan dava sayısı 5 bin 447 oldu.
Kamu görevlilerine hakaret suçlamasıyla açılan davalarda 798 kişiye hapis cezası verilirken, para cezası verilen sanık sayısı ise bin 435 oldu. Dava sonucunda güvenlik tedbiri kararı verilen kişi sayısı 306 olarak belirlendi.
Diğer cezalarla birlikte 2009-2012 arasında hakaret suçlamasıyla toplam 3 bin 247 kişi mahkûm oldu. Kamu görevlileri kendilerine hakaret ettikleri gerekçesiyle 18 yaşından küçük 269 çocuğa da dava açtı.