Ukksa Sanat Festivali’nde ödüller dağıtıldı

Ukksa Sanat Festivali’nde ödüller dağıtıldı
Bu yıl pandemi günlerinde sanat UKKSA 11. Knidos’un Sır'ı Sanat Festivali açılışı büyük beğeni kazandı. Birbirinden kıymetli sanatçılar sene boyunca ürettikleri eserleri ile festival de yer aldılar. Festivalde Gazeteci-Yazar Esmeri Alev EKEBAŞ da ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Haber: Esmeri Alev EKEBAŞ
Fotoğraflar: Esmeri Alev EKEBAŞ- Ahmet ASATEKİN- Ahmet ARSLAN

Geleneksel hale gelen ve her yıl yeni bir temayı gündeme alan Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi (UKKSA) Festivali’nin 11’ncisi Datça Yakaköy'' de düzenlendi. Tanınmış sanatçılar, yazarlar, gazeteciler, politikacılar, sanatseverler ve yöre halkının katıldığı festivalde pandemi tedbirlerine de dikkat edildi.

UKKSA Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Metin, art direktör Emine Özkarslıoğlu ve UKKSA Yönetim Kurulu tarafından gerçekleştirilen etkinliğn resmi açılışı saat 17.00 de yapıldı. Kitabını imzalayan yazarlar: Işıl Özgentürk, Dr. Serdar Savaş ve Nedim Gürsel.

KİŞİSEL SERGİLER;

Resim; Ertuğrul Ateş - Ali Düzgün

Heykel; Emel Vardar - Rasim Konyar - Funda Tarakçıoğlu

Seramik; Ece Kazan - Mehmet Oral

Cam Sanatçısı; Mehmet Koç

Resim, heykel, seramik, cam alanlarında 40 farklı sanatçının karma sergisi Saat 18.00 de kokteyl Saat 18.30’da gerçekleşirken, gelenekselleşen Yaşam Boyu Onur Ödül töreninde,

Ekrem İmamoğlu (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı), Şebnem Korur Fincancı (Türk Tabipler Birliği Başkanı adına) Tabipler Birliği adına Prof. Dr. Hasan Erbay aldı. Ödülü Dr. Serdar Savaş verdi.

Wendy Hinton (Yeni Zellanda Büyükelçisi), Halime Güner (Uçan Süpürge Vakfı Başkanı),

Serhan Asker (Gazeteci), Esmeri Alev Ekebaş (Gazeteci-Yazar) ödülü, UKKSA Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Metin ve Gazeteci Mehmet Çil verdi.

Nedim Gürsel (Yazar).

Bu yıl ‘Pandemi Günlerinde Sanat’ temalı UKKSA 11. Knidos’un Sır’ı Sanat Festivali Nevzat Metin’in sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde yaşama geçirmeye çalıştığı; çeşitli kurum, kuruluş ve sanatseverlerin desteğiyle bu günlere ulaşırken, her bir tuğlasında dayanışmanın izlerinin bulunduğu, her parçasında bu ülkenin aydınlık yüzleri ve Can Yücel anıları gizli olan sanat yaşamına nefes veren merkezlerden biri olarak kabul ediliyor. Bu festival ulusal ve uluslararası resim, heykel, seramik, cam çalışmalarının yapıldığı bir yer olmanın ötesinde, edebiyattan müziğe, dansa kadar tüm alanlarda ürünler ortaya koymaya çalışıyor.

Aynı zamanda Yeniçağ Gazetesi Datça Temsilcisi olan ve ödül alan Esmeri Alev Ekebaş; “Gazeteci-Yazar olarak Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi’nin ödül töreninde sizlerle buluşup, Yaşam Boyu Onur Ödülüne layık görüldüğüm için onurların en büyüğünü yaşıyorum. Burada olmak bu güzel insanlarla birlikte ödül almak benim için son derece gurur verici. Beni bu ödüle layık gören Nevzat Metin Bey’e, Emine Özkarslıoğlu Hanım’a ve Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi yönetim kuruluna teşekkür ederim.

Ödülümü engelli bir birey olarak yaşama bağlılığımı sağlayan ailem, fedakar ve sevgi dolu anneciğim emekli ilkokul öğretmeni Çölyıldızı Ekebaş, rahmetli babacığım Osman Ceyhun Ekebaş, kardeşim Ahmet Nejat Ekebaş ve rahmetli dayım Gazeteci-Yazar Yalçın Uysal adına alıyorum. Beni bu meslekte destekleyen, gazeteci olmamı ve meslekte ilerlememi sağlayan Datça Havadis Gazetesi sahibi Aydın Erdoğan ve Sayın editörüm Celal Ersoy beye çok teşekkür ederim.

Biz gazeteciler, yazarlar halka gerçekleri götürüp, gerçeğin meşalesi ile halkı aydınlatmakla sorumluyuz. Gerçekleri yazan tüm gazeteciler, yazarlar adına ödülümü kabul ediyor ve anneme, ülkemizdeki Muğla’mızda ki yangınlarla mücadele eden kahramanlara armağan ediyorum” dedi.

UKKSA Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Metin ise törende şunları söyledi:

“Her yıl olduğu gibi bu yıl da ödüller çeşitli alanlarda ülkemizin yetiştirdiği önemli isimlere verildi.

Uluslararası Knidos Sanat Akademisi (UKKSA) 11 Aralık 2007 tarihinde Datça Yarımadası Yakaköy’de Nevzat Metin tarafından 11.000 metrekare açık, 1400 metrekare kapalı alan üzerine kurulmuştur. 11.000 metrekare alan üzerindeki terkedilmiş taş binalar, dokuları hiç bozulmadan, özgürce sanat yapmak isteyen sanatçılara ve sanat eğitimi alana öğrencilerin hizmetine sunulmak üzere sanat atölyelerine, sanat galerisine, kütüphaneye ve yemekhane ye dönüştürülmüştür. Doğası ve açık hava Müzesi ile binlerce yıllık antik kent Knidos’un büyüsü ile insanları günlük ve hızlı akan yaşamın kargaşası içinden çıkarıp, unuttukları güzel duyguları hatırlatan, huzur veren bir ortam olması ile yörenin kültürel, sosyal ve ekonomik hayatına da katkı sunmaktadır. Geçen yıl Akademiyi 50.000 kişi ziyaret etmiştir. Kurulduğundan bu yana Akademide ulusal ve uluslararası bir çok sempozyum ve çalıştay düzenlemiş, sergiler açmış, eğitim kurumları ile birlikte çocukların ve üniversite talebelerinin sanat ortamında, sanatçılarla birlikte kendilerini ifade etmesini sağlayacak sosyal sorumluluk projeleri geliştirmiştir. Bu yıllar içinde bir İdil Biret, Gülsün Onay, Fazıl Say gibi Uluslararası Müzik çevrelerinde de çok bilinen yetkin sanatçılarımız Akademi yararına konserler vermiş Anadolu Ateşi Topluluğu gösteriler sunmuştur. Akademimiz her yıl bir güncel bir temayı başlık olarak seçmekte ve o yıl içinde yapılan tüm etkinlikler bu başlık altında yapılmaktadır. Örneğin 2018 yılı tema “Doğaya Saygı”, 2019 yılı temamız “Göç ve Kimlikler” 2020 yılında “Kadına Yönelik Şiddet” olarak işledik. Bu yıl ki tema ise bütün dünyayı ve sistemleri alt üst eden Pandemi nedeniyle “2021 Pandemi Günlerinde Sanat” olarak belirledik.

Kuruluşundan bu yana Akademimiz, ülkemize başarı ile hizmet etmiş olan farklı alanlardan gelen kişilere veya Sivil Toplum Örgütlerine “UKKSA Yaşam Boyu Onur Ödülleri”ni vermektedir.

Akademimizin Yönetim Kurulu, bu yıl verilecek olan ödüllerden birinin, uzun yıllardan beri Datça Yarımadasında, haberden habere koşmaktan yılmayan, zor şartlarda bile üstün sorumluluk duygusu içinde etik değerlere bağlı kalarak gazetecilik yapan Esmeri Alev Ekebaş'' a verilmesini uygun görmüştür.”

11. Knidos''un Sır''ı Sanat Festivali Birgül Su Ariç - Soprano & Mehmet Ariç Piyano, İZDOB Solist Sanatçısı tarafından verilen konser ile sona erdi.