Ukrayna'da 'Yeniden gömeceğiz' dediler toplu mezarlar kazdılar

Ukrayna'da 'Yeniden gömeceğiz' dediler toplu mezarlar kazdılar
Ukrayna'da Rusya'nın ağır bombardımına hedef olan bazı kent ve kasabalarda hayatını kaybedenler toplu mezarlara gömülüyor.

Günlerdir yoğun Rus topçu ateşine maruz kalan liman kenti Mariupol''da belediye başkan yardımcısı Serhiy Orlov, BBC''ye aceleyle toplu mezarlar kazmak zorunda kaldıklarını belirterek "Ölülerimizi, kent dışında oldukları için mezarlıklara gömemiyoruz. Çünkü bu bölgeler Rusların denetiminde" dedi.

Orlov, kentin artık kullanılmayan eski mezarlığının da yeniden açıldığını belirtti.

BBC Türkçe''ninn haberine göre; Mauripol Belediyesi, Pazar günkü açıklamasında kentte ölen sivillerin sayısının 2100''ü aştığını söyledi.

İnsani koridorların açılmasına yönelik çabalara rağmen Rus bombardımanının sürmesi nedeniyle toplu tahliyeler gerçekleştirilemedi.

Orlov, toplu mezarlara kaç kişinin gömüldüğüne dair ellerinde kesin veri olmadığını ancak bir mezara 67 kişinin gömüldüğünü söyledi.

11 gündür elektrik ve gazın kesik olduğu kentte binlerce kişinin evlerinin bodrumunda yaşadığını belirten Orlov, bazı kişilerin ölülerini avlulara ya da bahçelerine gömmeye başladığını, belediyenin temizlik ekiplerinin yollardan ceset topladığını anlattı.

Başkent Kiev''in kuzey batısındaki Buha kasabasında bir kilisenin yanında toplu mezar açıldı. Milletvekili Mihailyna Skorik-Şkarivska, bu mezara 60''dan fazla kişinin gömüldüğünü söyledi.

İrpin''de görevli bir doktor, bu kişilerin gömülme videosunu Facebook üzerinden paylaştı.

BBC''ye konuşan Mihailyna Skorik-Şkarivska, ölenler için hastanede bir ayin düzenlediklerini, bazı cesetlerin kimliğinin belirlenemediğini söyledi:

"Kimse akrabalarının nerede olduğunu bilmiyor. Gönüllülerin yardımıyla ölenlerin kimliklerini teşhis edip yakınlarını bulabileceğimiz bir dijital platform oluşturmaya çalışıyoruz."

Toplu mezarların yeniden ortaya çıkması Ukraynalılar için büyük bir şok.

İkinci Dünya Savaşı''nda Yahudilerin ve Sovyet partizanlarının Naziler tarafından öldürülmesi ve Holodomor''da - Ukrayna''da 1930''larda Sovyetler''in tahıl ve büyükbaş hayvanlara el koyması sonucu çıkan kıtlık- milyonlarca insanın hayatını kaybetmesi, Ukraynalıların hafızasında önemli bir yere sahip.

Skorik-Şkarivska, "Amcam 92 yaşında. Bugün olanları çocukluğundaki savaş dönemine benzetiyor. Ölülerimizi Hristiyan adetlerine uygun olarak dualarla toprağa vermemiz çok önemli" dedi.

 

 

 

 

İlgili Haberler