Ünal Çeviköz: “Güvenli bölge hayalleri bir haftada çöktü”

Ünal Çeviköz: “Güvenli bölge hayalleri bir haftada çöktü”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, ““Suriye'nin kuzeyinde 444 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölgenin yaratılması hayalinin bir haftada çöktüğü görülüyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, ““Suriye'nin kuzeyinde 444 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölgenin yaratılması hayalinin bir haftada çöktüğü görülüyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında dış politika gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çeviköz “Suriye'nin kuzeyinde 444 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölgenin yaratılması hayalinin bir haftada çöktüğü görülüyor. Ancak bu bir kayıp değil. Her şeyden önce barışı yakalayacak bir fırsat doğdu ve kan dökülmesi engellendi” dedi.

24 Ekim'in Birleşmiş Milletler'in (BM) 74. kuruluş yıldönümü olduğunu belirten Çeviköz, uluslararası hukuka dayalı ve barış için çalışan bir örgütün mensubu olan Türkiye'nin, kendi bölgesinde barışı öncelemesi ve bütün Orta Doğu'ya barışı yayabilecek bir inisiyatifin öncüsü olması gerektiğini söyledi.

“SURİYE’DE BARIŞ İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT YAKALANDI”

Türkiye'nin, geçen hafta önce ABD'ye daha sonra da Rusya'ya, Barış Pınarı Harekâtı konusunda mühlet tanıdığını anımsatan Ahmet Ünal Çeviköz, "Biz, bütün bu süreçlerin sonunda çatışmaların, kan dökülmesinin durmuş olduğunu ve Suriye'de barışa kapı açılması için önemli bir fırsat yakalanmış olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

Harekâtın başarılı olup olmadığı tartışmalarına girmek istemediğini dile getiren Çeviköz, "Suriye'nin kuzeyinde 444 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölgenin yaratılması hayalinin bir haftada çöktüğü görülüyor. Ancak bu bir kayıp değil. Her şeyden önce barışı yakalayacak bir fırsat doğdu ve kan dökülmesi engellendi" değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE – SURİYE İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİ İÇİN ÖNCÜ BİR HEYET ŞAM’A GİTMELİ”

Suriye Anayasa Komitesinin 30 Ekim'de Cenevre'de toplanacağını hatırlatan Çeviköz, Türkiye'nin bu komitenin çalışmalarına destek vermesinin ve sonuç alınmasını kolaylaştırmasının önemini vurguladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz, en kısa zamanda Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesine yönelik bir yoklama yapmak üzere öncü bir heyetin Şam'a gönderilmesi, kalıcı ve sürdürülebilir bir diyaloğun başlaması için ilk adımın atılması gerektiğini de ifade etti:

"Bu önemli bir gelişmedir. Bunun Türkiye açısından çok ciddi değerlendirilmesi gerekir. Türkiye bir an önce Suriye yönetimiyle diyaloğa başlamalı. Bu Adana Mutabakatı nedeniyle yapılması gerekiyor. Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesine yönelik bir yoklama yapmak üzere öncü bir heyet Şam’a gönderilmelidir.”

TERÖRİST KOBANİ’NİN ABD VE RUSYA İLE GÖRÜŞMESİ

Ünal Çeviköz , YPG’li terörsit Mazlum Kobani’nin ABD ve Rusya ile görüşmesine tepki göstererek, "Bu aslında her iki ülkenin hala bizim terörist olarak adlandırdığımız bazı gruplara ve kişilere başka türlü baktıklarına işaret ediyor. Bu tehlikeli bir durumdur. Dün sahada bazı kazanımlar elde ettiğini düşünerek siyasi bakımdan atılması gereken birtakım adımların da hala atılmadığına dikkati çekmek isterim" yanıtını verdi.

CHP'li Çeviköz, başka bir soru üzerine, “ABD Başkanı aynı teşekkür notunda, hem Türkiye Cumhurbaşkanı hem de Mazlum Kobani'yi bir general olarak eşit düzeydeymiş gibi anabiliyorsa durum vahimdir” dedi.

“CENEVRE’DE TÜRKİYE’NİN ENDİŞELERİNİN ÖNÜ ALINABİLİR”

Suriye yönetiminin YPG konusunda Türkiye'yi rahatsız edecek karar alıp alamayacağı sorusuna karşılık Çeviköz, Türkiye'nin Suriye yönetiminin YPG konusunda alacağı kararlara yönelik endişelerini doğrudan Suriye yönetimiyle diyaloğa girerek iletmesi gerektiğini belirtti.

Çeviköz, Suriye konusundaki her türlü adımın, Suriye halkının kararlarına bağlı olmasını istediklerine işaret ederek, "Önceliğin Anayasa Komitesi çalışmalarına verilmesi gerekir. Türkiye, Anayasa Komitesinin çalışmalarında aktif ve kolaylaştırıcı bir rol üstlendiği takdirde Türkiye'yi endişeye sevk edecek bazı gelişmelerin önü Cenevre'de alınmaya başlanabilir" diye konuştu.