Ünlü anketçiden çarpıcı açıklama: "Böyle bir şeye ihtiyaç duymamıştı"

Ünlü anketçiden çarpıcı açıklama: "Böyle bir şeye ihtiyaç duymamıştı"
Erdoğan’ın “anketlere güvenmiyorum” açıklamasını değerlendiren ANAR Genel Müdürü, “Sektör rüştünü ispatladı. Erdoğan'a önceki seçimlerde de tablonun kötü olduğunu gösteren sonuçlar gitmişti. Ama böyle bir şeye ihtiyaç duymamıştı” ifadesini kullandı.

Kamuoyu araştırma şirketi ANAR'ın Genel Müdürü İbrahim Uslu, ittifakların yerel seçim sonuçlarına olası etkileri ve Erdoğan'ın, kamuoyu anketlerini hedef alan açıklamalarına ilişkin BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın sorularını yanıtladı.

“ANKET SEKTÖRÜ GÜVENİLİR”

İbrahim Uslu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Artık anketlere güvenmiyorum” açıklamasını şu sözlerle değerlendirdi: “Tabii, Sayın Cumhurbaşkanı'nın önünde ne tür bir araştırma var, bilmemize olanak yok. Ama bizim sektör büyük ölçüde rüştünü ispatladı. Ulusal ve uluslararası kalite belgesi verilen bir sektör ve şeffaf. Çünkü tahminler medyada yer aldığı için, seçim sonrasında kontrol etmek mümkün. Kimin isabetli tahmin yapıp yapmadığını, kısa sürede görmek mümkün.”

“CUMHURBAŞKANI DA RAPORLAYABİLİR”

“Türkiye'de siyasal araştırmalar yapan kuruluşların hangisinin ne düzeyde tahmin yaptığı, son 5-6 seçimlere göre mukayese edilerek görülebilir. Geriye dönük istatistikler çıkarılıp, hangi araştırma şirketi, hangi oranda isabetli ya da isabetsiz tahmin yapmış, güvenilir mi, güvenilmez mi, kolayca görülebilir. Yani anketler, üzerinde spekülasyon yapılacak bir konu değil, çünkü veri var. Öyle olunca da tartışmaya gerek yok.Sayın Cumhurbaşkanı da hangi araştırma şirketinin isabetli tahmin yapıp yapmadığını kolayca raporlaştırtabilir. Zaten her seçimden sonra da medya kuruluşları, hangi araştırma şirketinin isabetli tahmin yaptığını değerlendiren haberler yapıyor. Dolayısıyla sırf o haberlere bakılsa bile istatistik çıkar, herkesin yarım saatini alacak bir işlemden söz ediyorum.”

“ERDOĞAN BÖYLE BİR ŞEYE İHTİYAÇ DUYMAMIŞTI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki seçimlerde de partisi adına olumsuz anket sonuçlarıyla karşılaştığını hatırlatan Uslu şunları söyledi:

“AKP'nin bundan önce de kötü sonuçlar aldığı seçim sonuçları oldu. Erdoğan'a da tablonun kötü olduğunu gösteren sonuçlar gitmişti. Ama böyle bir şeye ihtiyaç duymamıştı. O nedenle bu tavır değişikliği sadece tahminlerin olumsuz olmasıyla açıklanabilir bir şey değil. Bir önceki seçimde de yüzde 50'yi kılpayı geçeceği belliydi. 7 Haziran seçimlerinde AKP oyunun yüzde 40'a düşeceği belliydi. 2009'da da yüzde 38'e düşeceğini zaten kamuoyu şirketleri görmüştü. Bence bunları aşan bir şey.”

İlgili Haberler