Mahfi Eğilmez Erdoğan'ın faiz teorisini çürüttü

Mahfi Eğilmez Erdoğan'ın faiz teorisini çürüttü
Ünlü Ekonomist Mahfi Eğilmez, "Faiz sebeptir, enflasyon sonuç" diyen Erdoğan'a yanıt verdi. Eğilmez, "Faiz, enflasyonun nedeni değil sonucudur" dedi.

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, dolardaki sıçramayı değerlendirdiği yazısında, Türk Lirası''nda yaşanan değer kaybının nedenlerini tek tek açıkladı. Eğilmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir" açıklamasına "Faiz, enflasyonun nedeni değil sonucudur." diyerek yanıt verdi.

Ünlü ekonomist Mahfi eğilmez, Türk Lirası''nda yaşanan değer kaybının devalüasyon olarak yorumlanmasının doğru olmadığını söyledi. Eğilmez, devalüasyonun sabit kur rejiminde ve idari bir kararla olacağının altını çizerek, "TL’nin yaşadığı değer kaybının adı değer kaybıdır devalüasyon değil" dedi. Bizim uzun süredir dalgalı kur rejimi içinde olduğumuzu hatırlatan Eğilmez, Türk Lirasının son dönemde hızla değer kaybetmesinin iç ve dış nedenleri olduğunu söyledi.

TL''DEKİ DEĞER KAYBINDA İÇ VE DIŞ NEDENLER

Doların diğer para birimlerine karşı da değer kazandığını anımsatan Eğilmez, TL''deki değer kaybının kabaca 2 – 2,5 puanlık kısmı Doların diğer paralara karşı değer kazanmış olmasından kaynaklandığını ve geriye kalan yüzde 9 oranındaki değer kaybının dışarıyla ilgisinin olmaması gerektiğini ifade etti.

İç nedenlerin başında Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı olduğunu söyleyen Eğilmez, TÜİK fiyat endeksleri ve TCMB faiz verilerini gösteren tablo ile kararın sonuçlarını gösterdi.

MAHFİ EĞİLMEZ''DEN "FAİZ SEBEPTİR, ENFLASYON SONUÇ" DİYEN ERDOĞAN''A YANIT: FAİZ SEBEP DEĞİL, SONUÇTUR

Bu aya kadar İktidarın ‘faiz enflasyonun nedenidir’ söylemiyle yetindiğini ve ''faizdeki indirimlerin enflasyonu düşürmek için yapıldığının'' söylendiğini hatırlatan Eğilmez, "Son bir ayda bu söylem devam ettirilmekle birlikte TL’nin yabancı paralar karşısında olağan dışı bir hızla değer kaybetmesinin plan dışı bir durum olmadığını vurgulamak için bu kez ‘cari açığın düşürülmesinin enflasyon sorununu çözebilmenin temel taşı olduğu’ vurgulanmaya başlandı. Buna göre faizin düşürülmesi enflasyonu çözerken kuru da yükselteceği için ihracatı artıracak, ithalatı düşürecek ve bu yolla cari açık sorunu ve dolayısıyla da enflasyon sorunu çözülecekti." dedi.

AKP grup toplantısında, "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın aksine, faizin enflasyonun nedeni değil sonucu olduğunu söyleyen Eğilmez, şöyle açıkladı:

"Faiz, enflasyonun nedeni değil sonucudur. Enflasyonun nedeni ekonomideki risk artışlarıdır. Bunlar bütçe açığından, cari açığa, izlenen yanlış ekonomi politikasına, risk artırıcı söylem ve açıklamalara, sosyal ve siyasal yaşamda geriye gidiş hamlelerine, komşularla ve diğer ülkelerle ilişkilere, dış politikadaki gelişmelere kadar pek çok nedeni kapsar. Risklerdeki artış, ekonomide beklentileri bozar. Bu bozulma yabancı yatırımcıların beklentileri kadar yerli yatırımcıların da beklentilerini bozar. Bu bozulmaların sonucunda TL değer kaybeder. TL’deki değer kaybı ithal girdi maliyetlerini ve dış borçların TL karşılığını yükselterek üretim maliyetlerini yükseltir. O da sonunda fiyatların yükselmesine ve enflasyona yol açar.

Özetle söylemek gerekirse Türkiye, son yıllarda yapılması gereken ekonomik hamlelerin tam tersini yaparak ekonominin daha da bozulmasına yol açmıştır.

Enflasyonun yükselerek devam ettiği bir ortamda faizlerin düşürülmesinden sadece bankalar kazançlı çıkar "

İlgili Haberler