5 yılı aşkın tutukluluklar yasa dışıdır

5 yılı aşkın tutukluluklar yasa dışıdır
5 yılı aşkın tutukluluklar yasa dışıdır

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Anayasa Mahkemesi’nin 10 yıllık tutukluluk sürelerini iptal eden kararından Ümrani

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Anayasa Mahkemesi’nin 10 yıllık tutukluluk sürelerini iptal eden kararından Ümraniye Davasından yargılanan sanıkların da yararlanması gerektiğini söyledi. Kocasakal, “Bu davadan yargılanan sanıkların, tutukluluk süreleri göz önüne alındığında hemen serbest bırakılmaları gerekir” dedi.
Ankara’da Türkiye Barolar Birliği’nin ev sahipliğinde yabancı misyon şeflerine ve üyelere verilen resepsiyona katılan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Anayasa Mahkemesi’nin kararını değerlendirdi. Kocasakal, “Bu karardan, her şeyden önce Ümraniye davasından yargılananlar yararlanır. Yararlanamaz diyenler yapılan değişikliği tersinden okuyorlar. Şu an da tutukluluk süreleri zaten sıkıntı veriyor. Ortada somut bir delil olmadan, somut bir bulgu olmadan bu kadar uzun süren tutukluluk halleriyle karşılaştılar. Dolayısıyla tahliye olmaları gerekir. Bu durum Balyoz davası tutukluları için de geçerli. Balyoz yargılanmasında daha kesin bir onama yok. Orada da somut bir delilden söz edemiyoruz” diye konuştu.

 


Neresi devrim bunun!

 


Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı farklı okuyanlara da şaşırdığını söyleyen Kocasakal, şöyle konuştu:
“Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bu karara nasıl devrim gibi bir karar diyebilirsiniz ? Zaten kanunlarda bu yazılı. TCK’da tutukluluk sürelerinin ne kadar olacağı belli. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi aslında bu tutukluk sürelerini meşrulaştırmış oldu. Yapılması gereken tutukluluk sürelerini daha da kısaltmaktı. Yüksek mahkeme bunu yapmıyor, bunun yerine değişmesi gereken maddeyi meşrulaştırmış oluyor. Bunun neresi devrim anlayamadım.”

 

“5 yıldan fazla tutukluluk olmaz”

 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluk süresine yönelik iptal kararına ilişkin, “Anayasa Mahkemesi kararının yargı tarafından anayasa gereği uygulanması gerekir. Yapılması gereken bu kuralı bu kararı derhal uygulamaya koymaktır” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi şöyle konuştu: “Tartışma Anayasa Mahkemesi kararı ne zaman uygulanacaktır. İptal kararlarının geleceğe yönelik olarak ertelenip 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi yönündeki uygulama yasama organına bu konuda gerekli yasal düzenlemeyi yapmak üzere süre vermek amacına yönelik olup herhangi bir hukuki boşluğun doğmasını önlemek içindir. İptal kararlarının yürürlüğünün ertelenmesi doğrudan doğruya yasama organına verilen bir süreyi işaret eder. Şu andaki içtihatları göz önüne aldığımızda 5 yılın üzerinde tutuklu herhangi bir kimsenin cezaevlerinde kalmaması gerekir. Hüküm açıktır. Tutukluluk süresi doğrudan doğruya ceza yargılama hukukunu ilgilendiren bir durumdur. Ceza yargılama hukuku kuralları da kesinlikle lehe veya aleyhe olduğuna bakılmaksızın derhal uygulanır. ”