Beyin uyku sırasında duygularımızı nasıl kontrol eder

Beyin uyku sırasında duygularımızı nasıl kontrol eder
Bilim insanları uyku esnasında beynin neler yaptığını anlamak amacıyla fareler üzerinde bir deney yaptı. Bu deney sonucunda travma sonrası stres bozukluğu gibi rahatsızlıklar için yeni tedavi yöntemleri geliştirilebileceğini açıkladı.

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; İsviçre''deki Bern Üniversitesi''nden bilim insanları REM uykusu sırasında rüyalar görüldüğünü, beyin ile uyku arasında dikkat çeken bir bağ olduğunu ve olumlu duyguların uyurken pekiştirildiğini tespit ettiler. Olumsuz duyguların ise uyku sırasında baskılandığı açıklandı.

Elde edilen bilgilere göre fareler üzerinde yapılan araştırmada beynin duyguları yöneten kısmının, uyku sırasında aktif olmadığı ortaya çıktı. Dolayısıyla farelere güvenlik ya da tehlike ile ilişkili sesler öğretildi. Farelerin beyinleri bu süreçte takip edildi. Bu çalışmalarla ilk aşamayı tamamlayan uzmanlar, sonra da ikinci aşamaya geçtiler. Bu aşama, öğretilen seslerin uyku ve uyanıklık durumunda beyinde nasıl işlendiği ile ilgiliydi. Araştırmanın ikinci aşaması, çarpıcı detaylar sundular. 

Fareler, gelen güvenlik ya da tehlike seslerini anlıyor ancak buna karşı özellikle de tehlikeye karşı aşırı derecede tepki veremiyorlardı. Çünkü sinir hücreleri "yarı çalışır" vaziyettelerdi. Uzmanlar, bu sistemin düzenli bir şekilde çalışmamasının anksiyeteye neden olduğunu düşünüyorlar. 

Uzmanlar, farelerden elde edilen sonuçlarla stres, anksiyete, depresyon veya panik atak sorunu olan insanlara yardımcı olunabileceğini düşünüyorlar. Ancak şu an bahsettiğimiz hastalıklardan kurtulmanın yeni tedavi yollarının bulunduğunu söylemek mümkün değil.

İlgili Haberler