Uzmanı açıkladı! Çayın yanında şeker yerine tüketin. Beslenmenin altın çocuğu

Uzmanı açıkladı! Çayın yanında şeker yerine tüketin. Beslenmenin altın çocuğu
Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, çayın yanında şeker yerine bal tüketilmesi tavsiyesinde bulunarak, balın sadece kahvaltılarda tüketilmemesi gerektiğini belirtti.

Uzmanı açıkladı! Çayın yanında şeker yerine tüketin. Beslenmenin altın çocuğu

Korona virüs salgını ile birlikte bağışıklık güçlendiren besinler de ön plana çıktı. O besinlerin başında gelen bal ile ilgili uzmanından flaş açıklamalar geldi. Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, “Bal sadece kahvaltıda kullanılmamalı, beslenme rutininin bir parçasına dönüştürülmeli" diyerek bal ile ilgili önemli bilgiler vatandaşlarla paylaştı.

Milliyet’te yer alan habere göre salgının da etkisiyle evde geçirilen süre artınca atıştırmalıklar daha çok tüketilir oldu. Pek çok kişi pandemi sürecinde aldığı kilolardan rahatsız olduğunu dile getirirken aynı zamanda bunun çözümünü de arıyor.

Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, çözümün işlenmiş gıdalar yerine ham bal tüketilmesinden geçtiğine dikkat çekip şöyle konuştu:

“Katkısız ham bal, içerdiği glikoz ve fruktoz sayesinde doğal tatlı ihtiyacını karşılayan en önemli yiyecekler arasında bulunuyor.

İşlenmiş rafine şeker içermemesi, vitamin, enzim ve protein bakımından zengin olması sebebiyle ham bal, yılın 4 mevsiminde ve günün her saatinde tercih edilebilir.”

ŞEKER YERİNE KULLANIN

Aşırıya kaçmadan tüketilen balın akşam saatlerinde çay ve kahveye eşlik eden endüstriyel atıştırmalıklara iyi bir alternatif olduğunu belirten Bal Uzmanı Aksoy, “Akşam saatlerinde çay ve kahve ile tüketilen işlenmiş şekerli atıştırmalıklar, tatlı ihtiyacını kısa süreliğine giderse de gelecek yıllar için büyük tehlike arz eder. Rafine şeker ve tatlandırıcı odaklı tüketim, insülin direncini bozarak şeker hastalığından obeziteye kadar birçok soruna davetiye çıkarır. Akşam saatlerinde tüketilen çay, kahve ve salep gibi içecekler ve evde yapılan tatlılar bal ile tatlandırılarak şeker ve işlenmiş ürünlerden uzak durulabilir” şeklinde konuştu.

Bal ile günün her saatinde tüketilebilecek atıştırmalıklar hazırlanabileceğine dikkat çeken Ahmet Bağran Aksoy, “3 beyaz 1 sarı dediğimiz un, yağ, tuz ve şeker yerine tuzu azaltarak, şeker yerine bal ve beyaz un yerine tam buğday unu gibi malzemeler kullanarak sağlıklı atıştırmalıklar hazırlanabilir. Kararında yemek kaydıyla oluşturulan bu lezzetler, kuru yemiş ve yulaflarla desteklenerek içerik bakımından daha da zenginleştirilebilir. Bunlarla beraber 1 kase yoğurdun üzerine koyacağımız 1 çorba kaşığı ham bal, bizi akşam saatlerinde hem enerjik hem de tok hissettirebilir” ifadelerini kullandı.