Uzmanlar resmen açıkladı: Bu işlemi yapanlar dikkat! Korona virüsün yeni üslerine işaret ediyor

Uzmanlar resmen açıkladı: Bu işlemi yapanlar dikkat! Korona virüsün yeni üslerine işaret ediyor
Bilim insanları Google'da yapılan ishal ve karın ağrısı semptomlarına yönelik aramaların yeni korona virüs merkezleri için erken bir uyarı niteliğinde olduğunu açıkladı.

ABD’de Massachusetts Generel Hospital tarafından yapılan 15 eyaleti kapsayan araştırmada, 20 Ocak ile 20 Nisan arasındaki Google aramaları incelendi.  

Uzmanlar, “ishal”, "iştah kaybı”, “karın ağrısı” ve “koku kaybı” semptomlarına ilişkin aramalardaki artış ile yeni tip korona virüs vakaları arasındaki artış arasında pozitif bir korelasyon buldu.

Bilim insanları söz konusu terimlerdeki artışın yükseldiği yerlerin yaklaşık 1 ay sonra korona virüs vakalarının yeni üssü hale geldiğini belirtti. Bu nedenler, belirtileri gösteren vatandaşların kendilerini önceden korumaya almaları gerektiği ve diğer insanlarla temastan kaçınmaları gerektiği vurgulandı.

Clinical Gastroenterology and Hepatology adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, Google aramaları ile vaka sayısı artışı arasındaki bağlantılının en güçlü olduğu eyaletler New York, New Jersey, California, Massachusetts ve Illinois olarak açıklandı. Araştırmacılar, özellikle New York’ta “ishal” aramalarının artmasından yaklaşık üç hafta sonra şehirdeki Covid-19 vakalarının iki katına çıktığını belirtti.

Çalışmanın yazarı DoktorKyle Staller, “Gastrolojik semptomlar korona virüs enfeksiyonun güçlü bir belirtisi olarak görünüyor. Google Trends, Covid-19 ve diğer salgınların coğrafi olarak dağılımını izlemek için yararlı bir araç olabilir” açıklamasını yaptı.

Bununla birlikte, ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) 4 ay önce ishali Covid-19 belirtileri arasına eklemişti.

Kaynak: Clinical Gastroenterology and Hepatology- NTV