Uzmanlar uyardı: Çocuklarınızı TikTok'tan uzak tutun

Uzmanlar uyardı: Çocuklarınızı TikTok'tan uzak tutun
Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş, 25 yaş altı çocukların ebeveynlerini TikTok ve intiharlara karşı uyardı.

Yasemin.com’da yer alan habere göre; Özellikle çocukların sıklıkla kullandığı sosyal medya mecrası TikTok sorun olmayı sürdürüyor.
İntihar edip, kendi canına kıyan çocuk sayısı arttıkça uzmanlar konu hakkında uyardı.

TikTok''ta yapılan akımlar oyun gibi gösterilerek “Nefesini ne kadar tutabilirsin?” Gibi sorularla çocuklar videolarda bayılana kadar devam ediyor.
25 yaş altı çocukların ebeveynlerini uyaran Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş açıkladı.

“BUNU KENDİLERİ İÇİN BİR HAYAT MEMAT MESELESİ HALİNE GETİREBİLİYORLAR”

Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş, konu hakkında detaylı açıklamalarında şu sözleri kullandı:

“Bu tür oyunların popüler olmasının sebebi en başta özellikle çocukların ergenlik döneminde kendilerini ispat etme, akranları ve etrafındaki arkadaşları tarafından onaylanma, en güçlüsünün en iyisinin yapanın kendisi olduğunu gösterme isteğidir. Ergenlikte çocuklar rekabet edebilme konularını çok fazla ciddiye alma yatkınlığına sahipler. Ve bunu kendileri için bir hayat memat meselesi haline getirebiliyorlar.”

ÇOCUKLAR YETİŞKİNLER GİBİ DEĞİL

Ateş, çocukların risk ayrımı yapamadığını ve sürekli kendini kanıtlama çabasında olduğunu belirterek şu sözleri kullandı:
“Bu yaştaki çocuklar sosyal, sosyokültürel, bilişsel, duygusal ya da benlik açısından veya biyolojik açısından yetişkinler gibi değillerdir. Öyle olmalarını da bekleyemeyiz. Bu noktada çocukların üzerindeki en büyük sınır beyinlerinin yapısından ve biyolojik sistemlerinden geliyor. Risk içeren davranışların yapılmaması için neden-sonuç ilişkisinin doğru kurulması gerekir”

ÇOCUKLAR İÇİN GALİBİYET ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Sözlerinin devamında Ateş, şu sözleri kullandı:

“Normalde bizler için çok önemli olmayan, yanımızdaki bir kişinin bizi herhangi bir konuda mağlubiyetle uğratması fikri biz yetişkinler için sorun teşkil etmez. Mağlubiyetle karşı karşıya kaldığımızda veya birilerinin herhangi bir oyunda bizden daha iyi olduğunu gördüğümüzde ve hatta en basit olarak kaybettiğimizde bu kaybetme fikri ve mağlubiyetle yaşamasını biliriz. Biz yetişkinler olarak bununla başa çıkabiliriz. Çünkü bu bizim hayatımızdaki ilk mağlubiyet veya ilk galibiyet olmayacaktır. Bu bir oyundur, biz de bu durumun farkındayızdır. Ancak ergenlik döneminde bu tür oyunların, oyun kisvesi altındaki bu tür aktivitelerin özellikle ergenlik döneminin rekabetçiliğinden ve akran onayının öneminden dolayı farklı bir anlamı olmaktadır. Çocukların gözünde oyunlarda galibiyet elde etmek ve kazanmak önemli bir mesele haline gelerek bu tür oyunların belirli yaş gruplarında popüler olmasına neden olabiliyor.”

BİLİNÇLİ ARKADAŞLIKLAR ÇOK ÖNEMLİ

Ateş, “Önce bunun böyle olmadığını, kendisini başına bir şey gelebileceğini belki de hayattan örneklerle onun etrafındaki özellikle rol model olarak kabul edebildiği bir büyüğünün veya bir akranın söylemesi gerekiyor. Bilinçli arkadaşlıklar önemli. Eğer bizim çocuğumuzun etrafında bilinçli olduğunu gözlemlediğimiz bir arkadaş grubu veya arkadaşları varsa onlarla kurdukları iletişim çocuğu daha iyi yerlere doğru yönlendirebilir. Çocuğun bilinçlendirilmesi için arkadaş grubunun ya da çevresinde çok fazla zaman geçirdiği kişilerin kimler olduğunu biliyor olmak önemlidir” açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler