“Kürtçe alfabe” MHP’yi kızdırdı

“Kürtçe alfabe” MHP’yi kızdırdı
“Kürtçe alfabe” MHP’yi kızdırdı

Demokratikleşme paketinde x, w, q harflerinin alfabeye ekleneceği iddiaları MHP’liler tarafından “tehlikeli bir giri

Demokratikleşme paketinde x, w, q harflerinin alfabeye ekleneceği iddiaları MHP’liler tarafından “tehlikeli bir girişim” olarak değerlendirildi.

 

Terör örgüt PKK’nın şantajıyla hazırlandığı iddia edilen demokratikleşme paketinde, Hükümetin Kürtçe alfabe kullanmanın önünü açacağına ilişkin açıklamalara MHP’den çok sert tepki geldi. MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay, tartışmaların ayrıntı olduğunu belirterek, “Alfabede w, q, x olacak mı olmayacak mı konusu sadece ayrıntı. Demokratikleşme paketi adı altında Türkiye’ye zehir hazmettirilmek isteniyor” dedi.
Tunca Toskay, AKP’nin iktidarda olmasının Türkiye için büyük tehlike olduğunu söyledi. Demokratikleşme paketi adı verilen zehrin içeriğini, Türk milletinin değil, bebek katilinin bildiğini vurgulayan Toskay şunları kaydetti:
“Hazırlanan paketin kamuoyunda paylaşılmaması, tartışılmaması, halkın eğiliminin ölçülmemesi başlı başına çelişki oluşturuyor. İktidar bu ülkenin belli bir bölgesinden vazgeçmiş gibi görünüyor. Asker kışlasından çıkamıyor. Resmi üniformayla görev yaptığı yerde sokakta dolanamıyor. Türkiye bir felakete doğru gidiyor. Bugünkü iktidar sorumlularının hayatı Türkiye’de geçer mi geçmez mi çok endişeliyim.”

 


Böyle alfabe yok
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da, Kürt kökenli vatandaşların alfabe ve ana dilde eğitim isteklerinin olmadığını ifade etti. Kürt alfabesinin uyduruk bir çaba olduğunu dile getiren Akçay, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Milli bir dil meydana getirmeye çalışıyorlar. Bir takım lehçeleri topluyorlar. Eğer Kürtçe diye bir dil varsa 1’den 10’a kadar saysınlar. Kürtçe bir rakam var mı? Uydurma şeyler bunlar. Ama etap etap yasal zeminler hazırlıyorlar. Bir ülkeye bu kadar ihanet edilmez. Bu ülkenin ödeyeceği ağır bir bedel var. Hainler kaçar gider. Ama biz bu ülkede kalıp savaşacağız, başka yolu yok. İç savaşa sürükleniyoruz. Kürt alfabesi nereden icat edildi. Tek alfabe vardır Türk alfabesi. Türk milletinden başka milletler çıkarma gayreti vardır.”

 


İhtiyaç değil
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da Kürtçe alfabe çalışmasının ilk olarak Fransa’da ortaya atıldığını anımsattı. 1972 yılında Türkçe’de bulunmayan x, w, q harflerinin Türk alfabesine girmesi isteğinde bulunulduğunu ifade eden Halaçoğlu sözlerini şöyle tamamladı:  “Türk Cumhuriyetleri bağımsızlıklarını kazandığında da böyle bir istek olmuştu. Bu kabul edilmemişti. Çünkü Türkçe’de yazı yazılırken bu harflere hiçbir şekilde ihtiyaç yok. Alfabeye bunun konmasının anlamı yok. Eğer Kürtler kendi aralarında Kürtçe yazacaklarsa zaten bilgisayarlarının klavyelerinde o harfler var. İstedikleri gibi yazabilirler. Ama Türkçe’de o harfler yok. Türkçe’de olmadığı halde Türkçeye bu harflerin konması, ben Türküm diyenler nasıl karşılayacak.”