İskilipli Atıf’ın geride kalan eşine devlet böyle maaş bağladı

İskilipli Atıf’ın geride kalan eşine devlet böyle maaş bağladı
Tarihçi yazar Ümit Doğanay, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda İstiklal Mahkemesi'nin Milli Mücadele düşmanı İskilipli Atıf'ın geride kalan ailesine yetim maaşı bağlanması için gösterdiği çabayı dile getirirken Atatürk Türkiyesi'nin adaletini de gözler önüne serdi.

Tarihçi yazar Ümit Doğanay anlattı

İskilipli Atıf Gerçeği kitabını yazan tarihçi yazar Ümit Doğanay, Twitter hesabından dikkat çeken bir alıntı yaparak paylaşımda bulundu.

Doğanay, paylaşımında vatana ihanet suçundan idam edilen İskilipli Atıf''ın geride kalan ailesine maaşı bağlanması için Ankara İstiklal Mahkemesi''nin gösterdiği çabayı gündeme getirdi.

“Devlet Atıf''a değil, Atıf devlete düşmandı” diyen tarihçi yazar, Atıf’ın gerine kalan eşine maaş bağlandığını anlatıyor.

Atatürk Türkiyesi''nin adaletine dikkat çeken Ümit Doğanay’ın tweet dizisi şu şekilde:

“İskilipli Atıf Gerçeği kitabımı yazarken beni en çok etkileyen Ankara İstiklal Mahkemesi''nin İskilipli Atıf''ın geride kalan ailesine yetim maaşı bağlanması için gösterdiği çaba oldu. Atatürk Türkiyesi''nin böyle adil, böyle asil bir yapısı vardı.

İskilipli Atıf''ın hanımı, kendisine idam edilen kocası Atıf üzerinden maaş bağlanmasını istiyor. Talebi karşılık görmeyince kimden yardım istiyor dersiniz? Ankara İstiklal Mahkemesi’nden durumu anlatan bir mektup yazıyor Ankara''ya. Mahkeme başkanı müdahale ediyor.

İlgili kurumlara Atıf''ın eşine maaş bağlanması yönünde yazı yazıyor. Bu sefer de bazı memurların işi geciktirmeleri üzerine maaşını alamayan kadın, tekrar Ankara''dan yardım istiyor. İstiklal Mahkemesi, maaşın ivedilikle ödenmesi ve kadının mağdur edilmemesini emreden yazı yazıyor.

Uzun süren bürokrasi sonucunda Atıf''ın geride kalan eşine maaş bağlanıyor. Devletin merhametli yüzü, dönemin yazışmalarına yansımış durumda. Devlet Atıf''a değil, Atıf devlete düşmandı.”

"İskilipli Atıf''ın "Yunanla savaşmayın Mustafa Kemal''i öldürün" diye başlayan serüveni, "Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa''nın merhametlerine dehalet ederim ve bizi aflarını rica ediyorum." diyerek bitti. İskilipli Atıf, "Anayasayı değiştirmeye teşebbüs" suçundan idam edildi."

İSKİLİPLİ ATIF NEDEN ASILDI?

İskilipli Atıf, Milli Mücadele döneminde İngilizlerin kurduğu Teali İslam Cemiyeti''nde Kurtuluş Savaşı''nın aleyhinde faaliyetlerde buludu ve İstiklal Mahkemesi''nde yargılanmasının sonucunda 4 Şubat 1926''da idam edildi.

Teali İslam Cemiyeti’nin başkanlığını yapan İskilipli Atıf, Türkiye’yi işgale karşı yürütülen Milli Mücadele’ye karşı çıktı. İngiliz Dostları Cemiyeti kurucusu olan Sait Molla yakın çalışma arkadaşıdır. Gâvur İmam ve Anzavur ayaklanmalarında da isyancılara destek vermiştir.

Milli Mücadele karşı yazılan ve Kuvayi Milliyecilere “adi”, “eşkıya”, “kudurmuş haydutlar” diye hakaret edilen bildiride İskilipli Atıf’ın da imzası bulunuyordu.

Atıf’ın başkanı olduğu Teali İslam Cemiyeti, Milli Mücadeleyi yürüten Kuvayi Milliyeciler aleyhine yazılan bir başka bildiri de Mustafa Kemal ve tüm Kuvayi Milliyeciler için “Sizler bu katil canavarları daha fazla yaşatmamakla mükellef ve görevlisiniz. Bunların vücudlarını külliyen ortadan kaldırmak Müslümanlık için farz olmuştur.” denildi.

Cumhuriyet’in ilanı sonrasında Ankara İstiklal Mahkemesi, İskilipli Atıf’ı, “ayaklanma çıkarmak”, “halkı kışkırtmak”, “dini politikaya alet etmek” ve “vatana ihanet etmek”(İngilizlerle işbirliği yapmak) suçlarından idama mahkum etti.

Ayrıca aynı mahkeme İskilipli Âtıf''la birlikte yargılanan Babaeski Müftüsü Ali Rıza''ya da idam cezası vermiştir. Çünkü Mahkeme, Müftü Ali Rıza''nın da Yunan işgaline karşı direnilmemesi için çalışmalar yaptığını belgelemiştir.

Bu iki idam dışında Ankara İstiklal Mahkemesinde yargılanan diğer hocalar ya beraat etmiş ya da hafif cezalar almıştır. Ömer Rıza (Doğrul), Tâhirü''l-Mevlevî, Elmalılı Hamdi (Yazır), Ahmed Hamdi (Akseki) gibi hocalar da yargılanmış ama suçsuz oldukları için beraat etmişlerdir.

MUSTAFA KEMAL''E EŞKİYA DEDİ

İskilipli Atıf Efendinin Teali İslam Cemiyeti Başkanı (Reisi Evvel) olarak yayınladığı bildiriden birkaç satır şöyledir:

"Mustafa Kemal ve Kuvvayı Milliye maskaraları Yunan askerlerinin önünden kaçıyor. Zavallı saf ve gafil halktan topladıkları askerlere ''siz burada onlarla savaşın, biz de arkalarını çevirelim'' diyerek sıvışıyorlar. Yazık ki halkımız Talât, Enver, Cemal, Mustafa Kemal gibi beş on eşkıyanın vücudunu ortadan kaldırmak için gereken fedakarlığı yapmıyor. İngilizleri kızdırdınız, üzerimize Yunanlıları musallat ettiler. Şimdi usulca oturup yenilginin sonuçlarına katlanmak yerine Yunanlılarla harbe tutuşuyorlar. Bu eşkıyaları ve asileri en kısa zamanda bertaraf etmek hepimize farzdır.

Harp yıllarında sizleri cephe cephe sürükleyen ve din kardeşlerinizin suçsuz yere ölmelerine sebep olanlar arasında Mustafa Kemal, Ali Fuat, Bekir Sami gibi zalimler de vardı. Siz bu zalimlerin cinayetlerine daha ne kadar göz yumacaksınız?

Elinize aldığınız bu fetva Allah''ın emridir, Padişah fermanıdır. Sizler bu katil canavarları daha fazla yaşatmamakla mükellef ve görevlisiniz. Bunların vücudlarını külliyen ortadan kaldırmak Müslümanlık için farz olmuştur."

 

İlgili Haberler