Vegan markette de fiyatlar uçtu! Makarna ve simit fiyatına inanamayacaksınız

Vegan markette de fiyatlar uçtu! Makarna ve simit fiyatına inanamayacaksınız
Vegan market ve kasaptaki fiyatlar dudak uçuklattı.

Popüler kültürün etkisiyle yaygınlaşan vegan yaşam biçimi, son zamanlarda özellikle gençlerin ilgisini çekiyor. Hayvansal gıda ve giyim ürünlerini tüketmemeyi yaşam biçimi haline getiren bu trend, yeni bir sektörü de beraberinde getirdi. 

Vegan restoran, kasap ve marketler hızla yayıldı. Öyle ki zincir fast food restoranları ‘vegan menü’leri eklemek zorunda kaldı. Tüm bunlarla beraber vegan yaşam biçimi oldukça pahalı.

NORMALDEN İKİ KAT PAHALI

Yeni Şafak Gazetesi''nin haberine göre vegan köfte, sucuk, pastırma ve döner gibi gıda ürünlerinin hayvansal ürünlere göre fiyatları yüksek. 

Kadıköy’de gidip yerinde gördüğümüz vegan kasaptaki fiyatlar, normal kasaplardaki fiyatlara göre 2 kat daha pahalı. Vegan kasapta 200 gram hazır dönerin fiyatı 31 lira, 3 adet kasap köfte 20 lira, 250 gram yemeklik kıyma 28 lira, iki adet sosis 32 lira ve 200 gram sucuk 44 liraya satılıyor. Yine Kadıköy’de gittiğimiz vegan bakkalda da durum neredeyse aynı. Bakkalda vegan makarna 28 lira, organik çikolata 31 lira ve simit 25 liraya satılıyor.

İşletme sahipleri ise fiyatlardaki pahalılığın nedeni olarak ürünlere olan talebin az olmasını gerekçe gösteriyor.

VEJETARYENLİĞİ GERİDE BIRAKTI

Geçtiğimiz yılların benzer bir akımı olan vejetaryenliği (sadece et ürünlerinin tüketmemek) geride bırakan veganlık, sosyal medyanın da konuşulan kültürü haline geldi. Bu yaşam biçimini savunanlar sağlıklı bir hayatı benimsediklerini iddia ederken karşıt görüşler tamamen bitki temelli beslenmenin zararlarını öne çıkarıyor. Tartışmalarda her iki taraf da tutumlarını tutkuyla savunuyor.

TÜRK MUTFAĞINA ALTERNATİF GELİŞTİRDİK

Türkiye Veganlar Derneği kurucularından Şeref Altun “Vegan tüketim kültürü toplumumuzda yaygınlaşmaya hatta hayatımızın içine girmeye başladı. Her geçen gün vegan mutfağına yeni lezzetler ekleniyor, oldukça da lezzetliler. Bunlara erişim de vegan işletmelerin kurulmasıyla kolaylaştı” diyor.

Restoran sahibi Emre Aydoğan da “Kovid’in hayvan yoluyla insana bulaştığı düşüncesiyle insanlar vegan tüketim biçimine yönelmeye başladı. İşletmecisi olduğum restoranlarda Türk mutfağına alternatifler geliştirdik. Vegan olmayan fakat buna rağmen restoranımdaki lezzetleri seven çok fazla müşterim var. Vegan mutfağı biraz pahalı, bunun sebebi kullanılan ürünlerin çoğunun ithal olması.” ifadelerini kullanıyor.

İlgili Haberler